Foto: Katarzyna Herd

Kampen om lyktstolparna

Kan man berätta om sitt favoritlag med hjälp av klistermärken? Den frågan fascinerar etnologen Katarzyna Herd, aktuell med avhandlingen »We can make history here« – Rituals of producing history in swedish football clubs.

 Vilken funktion har klistermärken för svenska supportrar?

– Framför allt är klistrandet en del av att uttrycka sin identitet som supporter. Det handlar inte bara om vilket lag man håller på. Det finns också olika interna grupperingar och de flesta tar fram sina egna märken.

Vilken typ av klistermärken intresserar dig mest?

Annons

– Jag gillar när det finns humor och när man får tänka till på flera nivåer. Ett kul exempel var när jag hittade ett som såg ut som en varningsskylt på ett cigarettpaket där det stod: »Skydda barnen. Låt dom inte umgås med djurgårdare.«

Hur är klisterkulturen i övriga Europa jämfört med Sverige?

– Jag är från Polen och där är tyvärr supporterkulturen väldigt nationalistisk. Det finns nätverk mellan ultrasgrupper runtom i Europa där man säljer märken sinsemellan. Många trycker märken i Tyskland, som är billigare.

Hur skiljer sig klistermärkena i olika delar av Sverige?

– Budskapen varierar mer beroende på skedet i säsongen än på var i landet det är. Det kan också vara speciellt vid jubileum eller andra stora händelser, som när Råsunda revs eller när Tobias Sana kastade en hörnflagga. En annan skillnad är att märkena sitter kvar längre på äldre arenor. På Örjans vall i Halmstad kan man fortfarande se stickers från större klubbar i Allsvenskan, trots att HBK är i Superettan.