Foto: Daniel Nilsson

»Kollar klockan: 03.10. Får bli övernattning på träningsanläggningen«

Andreas Brännström är Offsides tränarkrönikör. I sin nionde krönika gör han allt för att knäcka Varberg. ­

 Den 19 juni tog mitt lag, Jönköpings Södra, emot serieledaren Varberg. Jag ska här försöka beskriva hur det såg ut i mitt huvud under vägen fram till tre poäng.

 

15 juni (fyra dagar kvar till match)

Annons

Jag behöver egentligen inte se någon statistik. Vår andra halvlek mot Syrianska i går är den sämsta vi gjort i år, träningsmatcher och cup inkluderade. Som bonus släppte vi också in en hörna på övertid och fick åka hem utan poäng. Känsla: Svart hål. Man befinner sig på en väldigt, väldigt mörk plats. Den enda skillnaden mot när man var färskare som tränare är egentligen att man vet att man kommer att lämna den platsen. Dock inser jag att det inte är läge att titta på matchen än, utan börjar istället slökolla på nästa motståndare: Varberg.

 

16 JUNI

Analyserar Syrianskamatchen. Får ihop 64 klipp, en del kollektiva och några individuella. En genomgång kan visa ren, rå fakta. En tydlig utvärdering av vår prestation kopplat till vår idé. Men den är också ett psykologiskt verktyg. Vilken typ av klipp jag väljer pekar ut riktningen. Individuell kritik framför övriga gruppen? En kollektiv motorsåg? Några sekvenser som är bra? Frysa situationer och låta gruppen diskutera lösningar? När jag klipper matchen bubblar ilskan upp igen. Jag bestämmer mig för att ta beslut om presentationen, befriat från känslor, morgonen efter. 

 

17 JUNI

Bestämmer mig för att stryka tio av klippen från Syrianskamatchen. Tillsammans liknar de mest en skräckfilm för alla med sympatier för J-Södra. Klockan nio har vi som vanligt gemensam frukost med laget. Äter två kokta ägg och en shake med bär och ingefära i. Efter frukosten får jag besök av marknadsavdelningen. Det vankas sponsorgolf och »marknad« vill att så många spelare som möjligt ska vara med. Spännande nog hålls sponsorgolfen samma dag som Varbergsmatchen. Förväntad temperatur: 28 grader. Beslut: spelare utanför truppen får sponsorgolfa.

Före morgonträningen har vi 45 minuters videogenomgång. Trots de bortklippta skräckscenerna är det inte direkt humörhöjande tittning. På träningen fokuserar vi på orientering och att spela bollen genom motståndarnas linjer. Annars handlar träningen mest om att få föregående match »ur systemet«, fysiskt och mentalt. Att kunna gå vidare efter svaga prestationer och dåliga resultat är en stor del av fotbollslivet. Behärskar du inte det – oavsett om du är ledare, spelare eller styrelsemedlem – är din klubb illa ute. 

Hit men inte längre. Taktisk triumf, inga nya skador och tre poäng mot serieledaren. Offsides tränarkrönikör konstaterar att det var Varbergs första förlust i år – men att han inte har tid att fira. Foto: Mikael Fritzon/TT

Kort möte med sjukgymnasten efter träningen. Kan vi få tillbaka någon spelare? Tappar vi någon? På bara några månader har vi drabbats av två korsbandsskador och en avancerad ledbandsskada. Senaste halvåret har vi haft fler skador än vad jag har haft under mina lag totalt de fyra senaste säsongerna.

Efter lunchen ägnar jag mig helt åt Varberg. Det individuellt bästa laget i serien (i konkurrens med Örgryte) som fullständigt slaktat Superettan och efter tolv matcher ståtar med resultatraden 10-2-0. Jag tänker: om spelare vore robotar skulle jag välja fyrbackslinje med en diamant (balansspelare) framför och två anfallare. Detta för att defensivt stänga de ytor där Varberg har dominerat, och dessutom för att spela sig ur deras – för den här serien – extrema presspel. Dilemma: spelare är inte robotar. Vi har alla våra tre mittbackar skadade och har använt våren till att knåpa ihop en ny backlinje. Att kasta ut dem i okänt vatten med hastiga förberedelser – tveksamt.

»Vi måste undvika en böljande match eftersom de är betydligt snabbare. Vi behöver ta oss ur deras press. Det finns en yta som de bjuder på, kan vi komma in där med fart?«

Hela eftermiddagen studerar jag Varberg närmare. Vad vill de göra på planen? Hur släpper de till chanser? Har de någon svaghet som inte avslöjats än? Skummar igenom sex Varbergsmatcher för att hitta enskilda sekvenser. När jag har suttit i sex timmar har jag hittat två användbara. Sex timmar för två klipp. Funderar på att googla efter en sommarkurs på temat »insats – effekt«.

Börjar förbereda morgondagen. Klipper ner Varbergs styrkor och svagheter. Gör sedan en enkel powerpoint på oss. Kollar klockan igen: 03.10. Värdet i att åka hem för tre timmars sömn? Nej, det får bli övernattning på träningsanläggningen.

 

18 JUNI

Annons

Dåligt besked direkt på morgonsamlingen. En vikarierande mittback måste strykas, inte tillräckligt frisk. Genomgång av motstånd med spelarna. Jag berättar vad som kännetecknar Varberg. De spelar gärna nerifrån om de får tid men skickar iväg bollen om de blir pressade. Får ändå ofta bra betalt eftersom de har två spelare framåt som är helt prestigelösa och springer på precis allt. En väldigt intensiv press med upp till sex spelare som ställt till det för sina motståndare sedan första omgången. Sedan till det stora problemet: Varberg har två spelare som i Superettan är överlägsna i ytan framför motståndarnas backlinje. 

Jag trycker på fyra saker. Vi behöver få dem att spela i de ytor där vi trivs bäst. Vi måste undvika en böljande match eftersom de är betydligt snabbare. Vi behöver ta oss ur deras press. Det finns en yta som de bjuder på, kan vi komma in där med fart?

Lätt matchförberedande träning. Skuggspel: tio spelare mot noll. Fokus på mönster, tajmning och offensiva lösningar. När ska bollen vara kvar på en sida och när ska den flyttas därifrån? Centrala relationer. När ska wingbackarna gå från att hålla bredden till att bli djupledsspelare? Spelarna är koncentrerade och när jag går av planen känner jag att chanserna är goda. Spelarna har köpt upplägget, fångat in det snabbt och gjort det lite bättre än jag förväntade mig.   

Efter träningen sitter jag med mina assisterande. Vi kommer bara att ha två spelare på bänken som är hundra procent friska, så vi måste vara försiktiga med byten. Snarare gäller det att kunna förändra positioner mellan spelarna som startar matchen.

 

19 JUNI

Matchdag. Det viktiga är att inte få något samtal från sjukgymnasten eller en spelare. Det har nämligen aldrig någonsin hänt att en spelare ringer för att småprata lite på matchdag. Samtal innebär sjukdom eller skada. Men min telefon förblir tyst denna förmiddag.

Vi gör 1–0 tidigt i matchen. Målet innebär att vi kan styra tempot i matchen och dra ner Varbergs fart. Precis det vi önskade. Vi gör 2–0 och 3–0, innan Varberg reducerar med tre minuter kvar. Efteråt vill jag stanna kvar i segerkänslan, men den är lika viktig att få bort snabbt som mörkret efter Syrianskamatchen. Vi har Trelleborg hemma om bara fyra dagar. Tänker spontant att vi där kommer att få driva matchen, snarare än att som i dag sänka motståndarnas fart. Vi får se. Tillbaka till verkstaden för en ny plan.


Andreas Brännström har varit tränare för bland annat IK Sirius, AFC United och Dalkurd FF. Nu är han tränare i Jönköpings Södra. Ännu mäktigare: han är fast krönikör i Offside.