Foto: Daniel Nilsson

»Lagkaptenen lämnade föreningen på studs«

Andreas Brännström är Offsides tränarkrönikör. I sin femte krönika skriver han om ikoner som tappar gnistan.

En ung kollega som har sitt första tränaruppdrag är på besök. Efter ett par timmar lyfter han en situation som han stött på för första, men förmodligen inte sista, gången:

– Jag har en lagkapten som jag anpassat mig en del till och verkligen försökt få med på tåget. Han har hög status i omklädningsrummet och i klubben, men han presterar inte på fotbollsplanen. Det känns bara som om han fokuserar på att vakta sin position snarare än att han brinner för föreningen. Han har spelat alldeles för mycket sett till vad han har presterat och jag har en ung kille i träning som ser bättre ut än han. Jag måste peta honom, men jag tror att det kan bli kaos då.

Hur välutbildad man än är som tränare kommer man alltid att utsättas för sociala situationer som inte ingått i någon förbundskurs. I vårt jobb stöter vi bland annat på spelare som har skyhög status och som kanske till och med har mer att säga till om än vi. De har styrelsens, journalisternas och fansens ögon – och dessutom en väldig påverkan på övriga spelare.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 6-2018 (26 november 2018) och är skriven av .