VM-joker: Oscar Hiljemark

Offside har dykt ner i tre blågula spelare som står inför olika utmaningar. Oscar Hiljemark bytte klubb för att öka sina chanser.

Måndagen den 5 februari var Oscar Hiljemark, efter ett halvår i Panathinaikos, tillbaka på planen för Genoa i Serie A. Efter 92 minuter i bortamatchen mot Lazio assisterade han Diego Laxalt med ett perfekt avvägt inlägg. Det sena målet mot tabelltrean innebar tre viktiga poäng i bottenstriden, och i de italienska tidningarna hyllades Hiljemark för sin avgörande insats. »Utmärkt debut«, skrev lokaltidningen Il Secolo XIX.

Det är inte otänkbart att Janne Andersson tänkte detsamma med en blågul innermittfältsverklighet som handlar om en korsbandsskadad Jakob Johansson, ett långt vinteruppehåll för Seattlebon Gustav Svensson och där tyska Bild i januari frågade sig om Albin Ekdal var »den mest skadedrabbade spelaren i hela Bundesliga«. Dessutom har förbundskaptenen tidigare visat förtroende för Hiljemark, som under de första fem matcherna i VM-kvalet mer eller mindre var given i startelvan.

Annons

Men en allt rörigare klubblagsvardag petade ner Hiljemark i landslagshierarkin. Han fick finna sig i många nya tränaransikten och hastiga klubbyten och var inte längre ett startnamn i Janne Anderssons ögon.

– Det är alltid lätt att vara efterklok, säger Carl Fhager, Hiljemarks agent. Men är man i Sydeuropa måste man vara beredd på att det allmänt är lite rörigare.

För en utomstående har de senaste 18 månaderna varit svårförstådda. Särskilt för den som vet hur personen Hiljemark är, med ett liv präglat av noggrannhet, organisation och förberedelser. Redan som tolvåring förde han egen träningsdagbok och i vardagen föredrar han noga planering. »Både tjejen och jag gillar att ha koll på saker och ting. Har man gjort en planering veckor i förväg så är det den som gäller, det är inget man ändrar dagen innan«, sade Hiljemark till Offside 2016.

»Det har varit lite småstressigt«

Men i Palermo blev det tio olika tränare under en och en halv säsong. Mitt under fjolårssäsongen lånades han ut till Genoa med en tvingande köpoption, och när han, efter några matcher från start, hamnade på bänken fick han aldrig någon riktig förklaring. Landslagsplatsen försvann.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?