VM-joker: Oscar Hiljemark

Offside har dykt ner i tre blågula spelare som står inför olika utmaningar. Oscar Hiljemark bytte klubb för att öka sina chanser.

Måndagen den 5 februari var Oscar Hiljemark, efter ett halvår i Panathinaikos, tillbaka på planen för Genoa i Serie A. Efter 92 minuter i bortamatchen mot Lazio assisterade han Diego Laxalt med ett perfekt avvägt inlägg. Det sena målet mot tabelltrean innebar tre viktiga poäng i bottenstriden, och i de italienska tidningarna hyllades Hiljemark för sin avgörande insats. »Utmärkt debut«, skrev lokaltidningen Il Secolo XIX.

Det är inte otänkbart att Janne Andersson tänkte detsamma med en blågul innermittfältsverklighet som handlar om en korsbandsskadad Jakob Johansson, ett långt vinteruppehåll för Seattlebon Gustav Svensson och där tyska Bild i januari frågade sig om Albin Ekdal var »den mest skadedrabbade spelaren i hela Bundesliga«. Dessutom har förbundskaptenen tidigare visat förtroende för Hiljemark, som under de första fem matcherna i VM-kvalet mer eller mindre var given i startelvan.

Men en allt rörigare klubblagsvardag petade ner Hiljemark i landslagshierarkin. Han fick finna sig i många nya tränaransikten och hastiga klubbyten och var inte längre ett startnamn i Janne Anderssons ögon.

Annons

– Det är alltid lätt att vara efterklok, säger Carl Fhager, Hiljemarks agent. Men är man i Sydeuropa måste man vara beredd på att det allmänt är lite rörigare.

För en utomstående har de senaste 18 månaderna varit svårförstådda. Särskilt för den som vet hur personen Hiljemark är, med ett liv präglat av noggrannhet, organisation och förberedelser. Redan som tolvåring förde han egen träningsdagbok och i vardagen föredrar han noga planering. »Både tjejen och jag gillar att ha koll på saker och ting. Har man gjort en planering veckor i förväg så är det den som gäller, det är inget man ändrar dagen innan«, sade Hiljemark till Offside 2016.

»Det har varit lite småstressigt«

Men i Palermo blev det tio olika tränare under en och en halv säsong. Mitt under fjolårssäsongen lånades han ut till Genoa med en tvingande köpoption, och när han, efter några matcher från start, hamnade på bänken fick han aldrig någon riktig förklaring. Landslagsplatsen försvann.

– Han trivdes bra både sportsligt och med livet i Genoa, säger Fhager. Men när Ivan Jurić, som tränade Genoa första månaden när han kom till klubben, plötsligt kom tillbaka i april var Oscar borta ur truppen redan efter den första träningen. Så det var lite småstressigt att få klart en lösning i somras.

Det blev ett lån till Panathinaikos. Efter en lovande inledning kom så kaoset. Klubbens ekonomiska situation innebar att spelare visade missnöje efter uteblivna löneutbetalningar. Förutsättningarna att prestera försämrades för Hiljemark, och Fhager fick börja jobba igen.

– Redan i mitten av december, långt innan det skrevs i medierna, var en återkomst till Genoa ett alternativ som jag och Oscar diskuterade, säger han. Han är en extremt ambitiös spelare som vill bli så bra som möjligt. Panathinaikos hade lyckligtvis förståelse för hans situation.

Carl Fhager berättar också om Hiljemarks förtroende för Genoas nuvarande tränare, Davide Ballardini. Efter deras tid tillsammans i Palermo visste Hiljemark att han skulle få en tränare som satsade på honom, något som blev tydligt i matchen mot Lazio. Hiljemark tog både frisparkar och hörnor, vilket han fortsatte med i efterföljande segermatcher mot Verona och Inter. Speltid och prestationer är givetvis avgörande för Janne Anderssons trupputtagning, men i dagsläget har Oscar Hiljemark ytterligare en fördel gentemot sina blågula mittfältskonkurrenter: han är hel.

Läs om de två övriga VM-jokrarna här:
Sam Larsson
Pontus Jansson