Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

VM-joker: Pontus Jansson

Offside har dykt ner i tre blågula spelare som står inför olika utmaningar. Pontus Jansson är självklar men ändå solklar reserv.

Ser du dig som en självklar reserv till Granqvist och Nilsson Lindelöf?

– Ja, jag har väl tagit den rollen. Jag är faktiskt helt ärlig när jag säger att det är okej. Eller … det är klart att jag inte är nöjd med att vara trea, men jag förstår det. Med det här landslaget är det inte som när man är i sitt klubblag. Då kanske man inte direkt sitter på bänken och hoppas att ens konkurrent ska prestera på topp. I landslaget gör jag verkligen det. Vi är ett speciellt lag på det sättet och det tror jag är en av anledningarna till att vi nådde VM. Det är nästan en unik sammanhållning. Jag är bara glad för deras skull. Och stolt som fan för att jag vet att jag också har en liten del i framgångarna.

»›Granen‹ måste ju fan sluta någon gång!«

Annons

Tror du att du har en startchans mot Sydkorea i sommar om Nilsson Lindelöf fortsätter att få sparsamt med speltid i Manchester United? 

– Det är så kort tid fram till sommaren nu, så nej. Janne har bevisat att han inte tittar på klubbprestationer om man gör sitt jobb i landslaget. Ola [Toivonen] är ett annat exempel. Han får begränsat med speltid i Frankrike men är ändå en av våra viktigaste spelare i landslaget. I ett längre perspektiv är det så klart annorlunda, då måste kanske en förbundskapten resonera på ett annat sätt. »Vigge« har inte gjort en dålig landskamp, så det har nog inte varit aktuellt att göra någon förändring.

Känns det ändå inte lite frustrerande?

– Jag vet att min tid kommer. »Granen« måste ju fan sluta någon gång! Jag ser också det här som en läroperiod. Jag lär mig mycket av Granen under varje samling, och även av Vigge, trots att han är yngre än jag. Jag fasas in och är redo om det blir en skada eller om något annat händer. Jag åker till varje samling med inställningen att jag måste vara beredd och jag vet att Janne uppskattar mig som en person i gruppen.

Hur blev det så här? 

– När Janne tog över var jag fortfarande i Turin och inte helt ordinarie. Victor kom däremot från en stark säsong i Portugal och var mittback under EM-slutspelet i Frankrike. Det var nog ett ganska enkelt val för Janne då. Sedan gick det som det gick.

Om Granen eller Vigge ändå inte kan spela mot Sydkorea, vad får då Janne med dig som han annars går miste om?

– Jag är stark i båda boxarna, både defensivt och offensivt. Vigge är nog lite snabbare än jag, men jag är kanske mer fysisk i mitt spel. Jag påminner nog lite mer om Granen, jag har också ledarskapet. Jag hörs och syns mycket. Det som är bra för Janne är att vi alla tre kompletterar varandra väl, oavsett konstellation.

Läs om de två övriga VM-jokrarna här:
Oscar Hiljemark
Sam Larsson