Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

VM-joker: Sam Larsson

Offside har dykt ner i tre blågula spelare som står inför olika utmaningar. Sam Larsson vill dribbla och skjuta sig in i VM-truppen.

Förra säsongen gjorde Emil Forsberg sitt livs säsong i RB Leipzig. Laget placerade sig på en andraplats i Bundesliga, svensken tog en plats i årets lag och stod för 19 assist – en notering som inte bara var bäst i Bundesliga den säsongen, utan i samtliga stora ligor i Europa. I skuggan av Sveriges stora kreatör gjorde Sam Larsson en imponerande säsong i holländska Heerenveen. Tidningen Voetbal International förklarade att det var ett mysterium att Larsson ännu inte spelade i någon storklubb. När samma tidning tog fram djupare statistik över Larssons prestationer i Eredivisie (ingen hade skapat fler chanser eller stått för fler lyckade dribblingar) och presenterade dessa på pränt under en intervju, utbrast Larsson: »Är detta verkligen sant, är jag så högt överallt?«, varpå han ringde sin norska lagkamrat Morten Thorsby och uppspelt sade: »Kom och se, Morten, se vad jag kan göra!«

I landslaget har det varit en annan historia. Trots att han i A-landslagsdebuten i november 2016 satte en frispark mot Ungern har det efter det bara blivit två träningslandskamper – utan vare sig assist eller mål. Det har varit svårt att begripa hur bra Sam Larsson egentligen är.

»Har han inte lärt sig något måste han ha gått runt och blundat.«


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 2-2018 (19 mars 2018) och är skriven av .