Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

VM-joker: Sam Larsson

Offside har dykt ner i tre blågula spelare som står inför olika utmaningar. Sam Larsson vill dribbla och skjuta sig in i VM-truppen.

Förra säsongen gjorde Emil Forsberg sitt livs säsong i RB Leipzig. Laget placerade sig på en andraplats i Bundesliga, svensken tog en plats i årets lag och stod för 19 assist – en notering som inte bara var bäst i Bundesliga den säsongen, utan i samtliga stora ligor i Europa. I skuggan av Sveriges stora kreatör gjorde Sam Larsson en imponerande säsong i holländska Heerenveen. Tidningen Voetbal International förklarade att det var ett mysterium att Larsson ännu inte spelade i någon storklubb. När samma tidning tog fram djupare statistik över Larssons prestationer i Eredivisie (ingen hade skapat fler chanser eller stått för fler lyckade dribblingar) och presenterade dessa på pränt under en intervju, utbrast Larsson: »Är detta verkligen sant, är jag så högt överallt?«, varpå han ringde sin norska lagkamrat Morten Thorsby och uppspelt sade: »Kom och se, Morten, se vad jag kan göra!«

I landslaget har det varit en annan historia. Trots att han i A-landslagsdebuten i november 2016 satte en frispark mot Ungern har det efter det bara blivit två träningslandskamper – utan vare sig assist eller mål. Det har varit svårt att begripa hur bra Sam Larsson egentligen är.

»Har han inte lärt sig något måste han ha gått runt och blundat.«

Annons

Efter en utdragen övergång från Heerenveen förra sommaren har han anpassat sig till livet och kraven hos de regerande mästarna Feyenoord. Tränaren Giovanni van Bronckhorst ger honom allt mer förtroende och i mitten av februari hade han gjort fem assist och tre mål på 16 matcher i ligaspelet, samt deltagit i samtliga Champions League-matcher, mot lag som Napoli och Manchester City.

Den holländska Feyenoordexperten Marcel van Der Kraan på tidningen De Telegraaf känner väl till Sam Larssons imponerade siffror och det faktum att han sedan säsongen 2014 har gjort fler mål utanför straffområdet i Eredivisie än någon annan spelare, 15 stycken:

– Hans skott är fantastiskt. Han letar alltid efter fem millimeter. Och när han nu tränar med »RVP« [Robin van Persie] kommer han att bli ännu bättre. För RVP behöver bara två millimeters utrymme.

van Der Kraan berättar att han endast hört bra saker om Sam. »En stadig kille, inte alls lika galen som Guidetti«. Beskrivningen »hårt arbetande« snarare än »Samba-Sam« nämns också. Supportrarna verkar också uppskatta honom. Samtidigt poängterar han att förväntningarna skiljer sig från tiden i Heerenveen.

– Det är lite av en arbetarkultur här i Rotterdam. Folk vill se hårt arbetande spelare, men uppskattar också om en spelare kan bidra med lite extra klass. Sam har både och. Däremot blir han lite väl osynlig ibland, det måste han jobba på.

Vad bidrar han mest med i Feyenoord?

– Kreativitet. Jag ska inte jämföra honom med Dennis Bergkamp, men under hans tid i Arsenal förklarade Wenger för honom hur han hade räknat statistik från matcherna och noterat att Bergkamp inte gjorde lika många löpningar som sina medspelare. Bergkamp berättade då för mig att han hade frågat Wenger om han räknade hur många chanser spelarna skapade, varpå Wenger svarade: »Nej, du har en poäng.« Det är Sams huvudsakliga kvalitet. Han river isär försvar och skapar chanser.

Har han potential att utvecklas mer i Feyenoord?

– Han spelar varje dag med [Nicolai] Jørgensen, Danmarks förstaval i anfallet, och med [Renato] Tapia, nyckelspelare för Peru. Och med Sofyan Amrabat och Karim El Ahmadi, båda marockanska landslagsspelare. Lägg därtill Robin van Persie och en massa holländska spelare. Han hade inte den omgivningen i Heerenveen. Dessutom har han en kapten från en VM-final som tränare. Det finns inga bättre möjligheter. Om han inte har lärt sig något under den här säsongen så måste han ha gått runt och blundat. Men jag vet att han inte har gjort det, han är en väldigt målinriktad spelare.

Läs om de två övriga VM-jokrarna här:
Oscar Hiljemark
Pontus Jansson