Kaká

2008 träffade Offside Kaká. Utslagna ur Champions League och avsågade i ligan ville AC Milan ha revansch. Och det var världens bästa fotbollsspelare som skulle leda laget.

Den unge mannen med det stora leendet framför mig är utnämnd till världens bästa fotbollsspelare. Han ser mer ut som en 1800-talspoet – slank, befriad från fett, med brunt hår som glänser som i en shamporeklam. Kakás vita medelklasshy avslöjar direkt att han inte växt upp i någon favela – han är son till en ingenjör som hade swimmingpool utanför huset. »Han är så perfekt att jag ibland måste röra vid honom för att vara säker på att han verkligen existerar«, har lagkamraten Gennaro Gattuso sagt.

Vi sitter på Milanello, Milans träningsanläggning i Lombardiet nära Comosjön. Luften är så klar att du kan urskilja porerna i en annan människas hud på tio meters avstånd. Här kan du sitta i baren, dricka perfekta espresso gratis och höra varje ung man som passerar – flera av dem världsmästare – säga »buongiorno« till dig.

Kaká kom bara 20 minuter för sent till vårt möte. För en fotbollsspelare är det ingenting. Han ber om ursäkt för att han inte dök upp redan i går, ögnar igenom dagens Gazzetta dello Sport på stående fot, fläker sig i en av de röda stolarna på presschefens kontor och berättar – på bra engelska med lätt amerikansk brytning – om sina första upplevelser av Milanello när han värvats hit 2003:


Prenumerera på Offside för 49 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? Logga in här. Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto här.

Artikeln publicerades i Offside 3-2008 (15 april 2008) och är skriven av .