Med hjärtat till vänster

Champions League-spel mot Chelsea och derby i Köpenhamn inför ögonen på intresserade storklubbar. Dessutom en viktig landskamp med chans att säkra en plats i startelvan för gott. Offside h­akade på Oscar Wendt under den viktigaste m­ånaden i hans karriär för att utröna: Har Sverige äntligen hittat en riktig vänsterback?

I Köpenhamnsderbyts 41:a minut blir Bröndbys gambianska anfallare Ousman Jallow liggande i FC Köpenhamns straffområde. En vitmålad golfbil med bår rycker ut. Fordonet kryssar sakta fram över Parkens gräsmatta men just som den anländer reser sig Jallow upp. Spelaren haltar av planen för egen maskin och den snopne föraren tvingas vända tillbaka utan last.

Roligare än så blir det inte för FCK-fansen under första halvlek.

Annons

Det är fyra dagar sedan Chelsea skickade ut FCK ur Champions League och den här kvällen verkar det danska laget lida av en kollektiv baksmälla. Oscar Wendt drar som vanligt upp anfall efter anfall men passningarna från vänstermittfältaren Jesper Grønkjær uteblir – dansken skär in i banan varje gång han får bollen, och sjabblar oftast bort den. Oscar ser allt mulnare ut när han tvingas vända hem till backlinjen med 80-meterslöpningar i maxfart. De få gånger han får bollen så är de offensiva passningsvägarna stängda, och Oscar tvingas rulla hem till mittbackarna.

Det är en usel dag på jobbet för en vänsterback.

I andra halvlek går det lättare. Grønkjær hittar fram med en klack till Oscar, svensken rundar försvararen och spelar snett inåt bakåt, hårt och lågt. Bröndbymålvakten Stephan Andersen får vräka sig fram för att hindra César Santin från att få en tå på bollen. FCK:s andre ytterback, Zdenek Pospech, hittar också fram längs sin kant och med två millimeterprecisa inlägg från tjecken – och två nickmål – vänder FCK matchen. På övertid drar Oscar en försvarare med sig så att Grønkjær kan skära in i banan och prickskjuta in 3–1.

En timme senare svassar Oscar ut ur omklädningsrummet med en segerprilla under läppen. Han bär mörkblå kostym, spetsiga läderskor med lila snören och en grå halsduk knuten Hamrén-style runt halsen. Jag ber honom betygsätta sin insats.

– Usel första, riktigt bra i andra. En trea skulle jag la säga.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?