Ordningsmannen

I sommar reser U21-landslagets förbundskapten till EM för att leda Sveriges fotbollsframtid. Offside följde ­Håkan Ericson under förberedelserna för att ta reda på vad han vill göra med den.

Den 14 oktober förra året mötte Sveriges U21-landslag Frankrike i Halmstad. Förutsättningarna var tuffa: Sverige behövde hämta upp ett 0–2-underläge från den första playoff­matchen för att nå EM i Tjeckien. Med fem minuter kvar ledde hemma­laget överraskande med 3–0, men när Frankrikes Layvin Kurzawa reducerade i den 87:e spelminuten såg det ut som om de kämpande svenskarna ändå skulle missa mästerskapet – på grund av bortamålsregeln. Så fick Sverige en hörna. Oscar Lewicki vräkte sig fram och gjorde sitt andra mål för kvällen. Vilda glädjescener utbröt på Örjans vall. För första gången på tio år hade ett svenskt U21-landslag tagit sig till EM av egen kraft.

När förbundskapten Håkan Ericson slog upp tidningarna dagen efter matchen kunde han läsa mängder av hyllningar till sina spelare. Aftonbladets Erik Niva skrev: »Har vi nu unga spelare med så här mycket talang och så här stora blågula hjärtan – då kommer det nog kunna bli okej för Sverige även på andra sidan av det stora Z:at.« Kvällsposten körde rubriken »GUIDOMLIGT, GUIDETTI« (trots att anfallaren blev mållös i matchen) och samma tidnings krönikör Mattias Larsson rankade Sveriges tio största talanger. Håkans Ericsons egen del i framgången var det där­emot inte många som nämnde. Det var som om han, med sin något fyrkantiga förbundsfram­toning, inte passade in i bragdstoryn – trots att han som U21-landslagets enda heltidsanställda person först lotsat Sverige till en gruppvinst i konkurrens med Grekland, Polen och Turkiet och sedan alltså manövrerat ut de favorittippade fransmännen i det avgörande playoffmötet.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 3-2015 (13 maj 2015) och är skriven av .