Carvalho om kommunikation

Efter Malmö FF:s bortaförlust mot PSG menade lagkaptenen Markus Rosenberg att lagets uruguayanske mittback haft svårt att förstå de taktiska direktiven. Nu sliter Carvalho för att lära sig skånska.

Du är uruguayan men växte upp i Rivera, precis på gränsen till Brasilien. Vilket språk talar ni i familjen Carvalho?

– Precis som de flesta som bor vid gränsen talar vi oftast portuñol, en blandning av spanska och portugisiska. Uruguayaner och brasilianare som bor längre inåt landet kan ha svårt att hänga med när vi pratar. Om jag bara använder ett språk blir det portu­gisiska. Det talar jag med min fru.

Annons

I tonåren flyttade du till den brasili­ans­ka storklubben Internacional i Porto Alegre. Hur gick det att göra sig förstådd där?

– Folk hörde på min Rivera-dialekt att jag var långt söderifrån, men jag hade inga problem att smälta in. Kulturen är till stora delar densamma. Vi uruguayaner dricker mate dagarna i ända. Det gör man i södra Brasilien också. Och i Rivera hejar folk både på något av de två brasilianska storlagen från Porto Alegre, Inter eller Grêmio, och på antingen Peñarol eller Nacional i Uruguay. När det gäller landslag hejar min mamma och bror på Brasilien medan jag och pappa hejar på Uruguay. Familjen kan inte sitta framför samma TV-apparat när länderna möts.

Efter att MFF hade förlorat borta mot PSG sa flera lagkamrater att Di Marías ledningsmål berodde på att du och Yotún inte hade förstått lagets ­taktiska plan.

– Min uppgift var att bevaka Zlatan Ibrahimović. Vi mötte ett lag av allra högsta klass, och under sådana matcher uppstår alltid situationer. Jag upplevde inte själv några stora kommunikationsproblem, men jag hörde en del kommentarer efteråt.

Ändå tycks du ha gjort språkliga framsteg. I juni kom du till Malmö utan att kunna vare sig svenska eller engelska. Tre månader senare delade din Uruguay­födde lagkamrat Guillermo Molins ett videoklipp på Twitter där han lär dig skånska. Ditt uttal av ord som »mög« och »trasa« är imponerande.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?