Carvalho om kommunikation

Efter Malmö FF:s bortaförlust mot PSG menade lagkaptenen Markus Rosenberg att lagets uruguayanske mittback haft svårt att förstå de taktiska direktiven. Nu sliter Carvalho för att lära sig skånska.

Du är uruguayan men växte upp i Rivera, precis på gränsen till Brasilien. Vilket språk talar ni i familjen Carvalho?

– Precis som de flesta som bor vid gränsen talar vi oftast portuñol, en blandning av spanska och portugisiska. Uruguayaner och brasilianare som bor längre inåt landet kan ha svårt att hänga med när vi pratar. Om jag bara använder ett språk blir det portu­gisiska. Det talar jag med min fru.

Annons

I tonåren flyttade du till den brasili­ans­ka storklubben Internacional i Porto Alegre. Hur gick det att göra sig förstådd där?

– Folk hörde på min Rivera-dialekt att jag var långt söderifrån, men jag hade inga problem att smälta in. Kulturen är till stora delar densamma. Vi uruguayaner dricker mate dagarna i ända. Det gör man i södra Brasilien också. Och i Rivera hejar folk både på något av de två brasilianska storlagen från Porto Alegre, Inter eller Grêmio, och på antingen Peñarol eller Nacional i Uruguay. När det gäller landslag hejar min mamma och bror på Brasilien medan jag och pappa hejar på Uruguay. Familjen kan inte sitta framför samma TV-apparat när länderna möts.

Efter att MFF hade förlorat borta mot PSG sa flera lagkamrater att Di Marías ledningsmål berodde på att du och Yotún inte hade förstått lagets ­taktiska plan.

– Min uppgift var att bevaka Zlatan Ibrahimović. Vi mötte ett lag av allra högsta klass, och under sådana matcher uppstår alltid situationer. Jag upplevde inte själv några stora kommunikationsproblem, men jag hörde en del kommentarer efteråt.

Ändå tycks du ha gjort språkliga framsteg. I juni kom du till Malmö utan att kunna vare sig svenska eller engelska. Tre månader senare delade din Uruguay­födde lagkamrat Guillermo Molins ett videoklipp på Twitter där han lär dig skånska. Ditt uttal av ord som »mög« och »trasa« är imponerande.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?