Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Celso Borges om ärvda förväntningar

Som spelare låg Alexandre Guimarães bakom landets största idrottsframgång, som förbundskapten tog han Costa Rica till ytterligare två VM-turneringar. I sommar har hans son chansen att kliva ut ur nationalidolens skugga.

Hur stor är din pappa i Costa Rica egentligen?

– VM 1990 är fortfarande det största som har hänt landet. När folk tänker på det mästerskapet ser de samma sekvens framför sig: ­Ravellis sneda utspark, och så pappa som nickar ner bollen till Medford som avgör. Pappa är den enda costarican som har varit med i tre VM-turneringar: han spelade i Italien 1990 och var förbundskapten såväl 2002 som 2006. Så han är en levande legend.

Annons

Hur har det varit att försöka fylla hans skor?

– Jag var åtta år när jag började spela fotboll. Pappa sa: »Känn ingen press, vi kommer att älska dig hur det än går.« Men arvet fanns där hela tiden. Jag kände ingen press från min familj, men jag upplevde avundsjuka från andra. Mina lagkamrater kunde säga: »Äh, Celso får bara spela för att hans farsa är känd.«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?