Foto: Per Friske/Bildbyrån

Christen Press om att vara besatt

När Damallsvenskans skytteligaledare kommer till matchsamlingen har hon redan gjort 21 mål tidigare under dagen. För säkerhets skull säger hon till sig själv att hon är bäst också.

Vilken är din första tanke när du får bollen?

– Befinner jag mig på planens sista tredjedel tänker jag alltid: »Går det att skjuta härifrån?« Om svaret på den frågan är ja drar jag nästan på smilbanden, för om jag känner att det finns skottläge så vet jag att försvararen tänker likadant – och då blir det mycket lättare för mig. Medan hon bara tänker på att stoppa ett kommande skott kan jag försöka dribbla, eller söka väggspel för att skapa ett ännu bättre läge.

Annons

Med tanke på att du i snitt gör mer än ett mål per match i Tyresö verkar du vara ganska bra på att hitta de bättre lägena. 

– I USA var jag ganska delakti­g i speluppbyggnaden, men när jag kom till Göteborg bad Torbjörn [Nilsson] mig att lägga all energi på offen­siven. Det utvecklade mitt målskytte enormt. Jag blev liksom mer av en spjutspets, som ni kallar det. Och det har jag fortsatt att vara i Tyresö.

Är det inte jobbigt att alltid vara den som ska göra målen? 

– Jobbigt? Det tycker jag inte alls, snarare är det ett praktiskt verktyg för att mäta hur bra det går för mig. Redan i tonåren insåg jag att anfallare var min position och jag ser målen som ett enkelt sätt att mäta hur bra jag är. Vad räknar man som innermittfältare? Antal korrekta pass eller lyckade brytningar? Mål känns mycket lättare att hålla koll på. Och skulle jag någon gång känna mig pressad mediterar jag bara lite extra.

Du mediterar?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?