Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Daniel Ekvall om negativt tänkande

Idrottare får ständigt höra att de ska sikta högt och tro på sig själva i alla lägen. Landslagets fotbollspsykologiska rådgivare är trött på kulten kring positivt tänkande.

Varför det?

– Pessimister klarar sig bäst, det är ren evolutionspsykologi. Den som tvivlar överlever. Tänk på stenåldern: »Ska jag äta de där bären jag aldrig sett förut? Nej, jag tror att jag avstår.« Det går att applicera på en fotbollsplan också. En spelare med ett positivt sinnelag lider rimligtvis en ökad risk för att drabbas av skador och utmattningssyndrom. Då är det bättre att vara pessimist: »Äh, jag vilar mig i dag.«

Annons

På Twitter efterlyste du nyligen en idrottspsykologisk bok med titeln Tänk gärna negativt, var nervös och skit i resultat – så vinner du mer.

– Den skulle jag kasta mig över. Posititvt tänkande har varit fullständigt förhärskande inom idrotten de senaste 20,30 åren. Den senaste forskningen indikerar att nyckeln till framgång snarare är att acceptera alla känslor, även de negativa.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?