Dennis Lyxzén om positionsspel

Som ung punkare i Västerbotten lärde han sig avsky fotbolls­spelare. 30 år senare förälskade han sig i sporten och i dag ­varvar Refusedsångaren världsturnéer med måljakt i division fem.

Vad heter ditt lag?

– Höjdens BK. Vi nosade på en kvalplats till fyran, men till slut kom vi trea i Division 5 södra Västerbotten. Jag är striker eller ytter och fick kanske spela lite väl lite i år. Men det roliga är att jag känner att jag utvecklas fortfarande.

Annons

Det är inte många 44-åringar som känner så.

– Jag menar det. Men så startade min fotbollskarriär sjukt sent också. Jag var 38 när jag blev licensierad spelare och gjorde min första elvamannamatch. Vi möter många utvecklingslag i serien och det känns absurt när man upptäcker att någon av motståndarnas farsor vid sidlinjen är en gammal bekant.

Hur var ditt förhållande till fotboll när du växte upp?

– Ytterst problematiskt. På mellan- och högstadiet var det en stark positionering mellan sportkillarna, pluggisarna och »de konstiga«. Jag var superkonstig och för sportkillarna i Vännäs blev jag en tacksam måltavla. De var riktiga mobbare. Mitt försvar blev att göra utanförskapet till en grej. »Jag är kanske konstig men fuck you, nu ska ni få se på konstig!« Så dök man upp i skolan med en blå mohikan­frisyr nästa dag. Jag stod inte ut med mansnormen och likriktningen som fanns inom lagsporterna. Jag hade länge svårt att ens titta på fotboll på grund av de minnena.

Men något hände?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?