Kjetil Waehler om självdisciplin

Är man 43 år och klubblös vore det ett enkelt beslut att lägga av. Men IFK Göteborgs tidigare back Kjetil Waehler har aldrig varit bekväm av sig.

Hur är formen?

– Super. Det har varit egenträning hela året och jag känner mig stark. Förutom snabbheten är jag bättre fysiskt nu än när jag var 25. Det ser jag när jag fystestar mig själv på olika moment.

När spelade du din senaste fotbollsmatch?

Annons

– Hösten 2018 med Sogndal. Sedan dess har jag kört på egen hand i Oslo.

Har det varit nära med någon klubb?

– Jag förde diskussioner med två klubbar på motsvarande Superettannivå, men det var inte tillräckligt intressant. Jag snackade även med en klubb från Elitserien som det inte blev något med. Deras investmentgrupp ville satsa långsiktigt.

Har du en agent?

– Nej, klubbar kan kontakta mig direkt. Däremot har jag en rådgivare. Han påpekade att om jag gör en match till i Elitserien i Norge blir jag den äldste någonsin. 

Är det ett mål du har?

– Nej. Det hade varit en rolig grej, inte mer än så. Det är inte för att slå rekord som jag tränar nästan varje dag.

Du har gjort 32 landskamper, vunnit ligaguld i Norge och Svenska cupen. Varför inte bara lägga av nu?

– Jag vet hur mycket adrenalin jag får av att gå ut på planen inför en publik. Det skulle jag vilja uppleva igen. Och jag hade inte gjort bort mig i Elitserien. Men under sommaren kommer jag nog att ta ett beslut om att stänga dörren eller ha kvar den på glänt. Ju längre tid som går utan spel på stor plan, ju svårare blir det. 

Hur tränar du?

– Tre intervallpass i veckan, för konditionens skull. Till det kommer styrka och stabilitetsträning två till tre gånger i veckan. En gång i veckan spelar jag inomhusfotboll för att hålla igång bollkänslan. Helgerna försöker jag hålla lediga så att jag kan vara med familjen. Vi har fyra barn och nu har vi dessutom skaffat hund.

Pressar du dig själv hårt när du tränar?

– Det har jag alltid gjort. Men när man är sin egen tränare blir självdisciplinen viktigare. Ett tips är att göra riktiga träningsscheman. Vaknar jag en morgon och känner mig trött tittar jag bara på schemat och säger: »Kjetil, du har intervall i dag. Kom igen!« 

Du kallades ibland för »Kjöttil« i Göteborg och har en tuff spelstil. Du måste ha varit bra på att ta hand om din kropp?

– Jo, särskilt på äldre dagar. Är man över 40 måste man träna lite hårdare än de andra. Dels för att hänga med de yngre, dels för att föregå med gott exempel.

Annons

Det sägs att du alltid reste med en golfboll i Allsvenskan som du låg och gnuggade musklerna mot på olika hotellsängar.

– Nu har jag en bandyboll istället. Jag ska ta med den när familjen åker på semester till Grekland. Då kan jag ligga på solstolen och gnugga höfter och rumpa mot den. Man låter ju sjuk i huvudet, men bandybollen är bra. Vi kan leka med den i poolen också.

Lever du på sparade pengar?

– Ja. Jag har aldrig haft något superkontrakt men har investerat klokt. Så det är ingen ekonomisk panik än. Livet är faktiskt mysigt nu. Jag gör frukost till barnen på morgonen och ser till att de kommer iväg till skolan. Sedan brygger jag kaffe till mig själv och funderar över livet. Sedan är det träning. Jag kör hårt men är ändå i huset när barnen kommer hem igen. Mycket i vår familj har kretsat kring min karriär, så det känns fint att kunna betala tillbaka lite. 

Kanske är du bara rädd för att helt sluta spela fotboll?

– Nej. Jag är mentalt förberedd på ett liv utan fotboll och har utbildat mig till personlig tränare. Jag har haft en bra karriär och har inget kvar att bevisa. Möjligen vill jag bevisa att ålder bara är en siffra.

Vad tror du om att bara spela lite för skojs skull i en lägre serie?

– Inget för mig. Jag har sagt nej till många »kompisklubbar« på lägre nivå. Jag har bara ett läge och det är all in. Det hade inte varit vackert att se mig gå all in på låg nivå.