Matilda Plan om dubblering

Allsvensk back i Eskilstuna United och landslagsspelare i bandy. Men istället för att applådera mångsidigheten blir många provocerade av att hon vägrar välja sport.

 När under året är idrottandet som mest hektiskt för dig?

– I övergångarna mellan säsongerna. I höstas missade jag alla träningsmatcherna i bandyn på grund av fotbollen. Men när vår sista match i Damallsvenskan inte gällde något fick jag tillåtelse att åka på bandycup istället.

Blir det ibland både fotboll och bandy samma dag?

Annons

– Det händer, fast jag helst inte vill ha det så. Sådana dagar jobbar jag halvdag i Katrineholm där jag bor, sedan tåg till Eskilstuna för fotbollsträning. Efter den blir jag hämtad av pappa och så kör han mig till bandypasset i Västerås. Vi är väl hemma igen runt halv elva. 

Förr var det vanligt med idrottare med parallella elitsatsningar igång samtidigt. Är du unik i dag?

– På absolut elitnivå har jag i alla fall inte träffat någon annan. Från fotbollen har jag alltid fått höra att jag måste välja, men jag har konsekvent sagt nej till det. Jag är ganska bra på att stå på mig: »Accepterar ni inte det här får jag hitta en annan klubb.« Jag vill ha kul när jag idrottar och hade jag bara spelat fotboll tror jag att jag hade tröttnat på den.

Är bandyn roligare?

– Båda sporterna gör mig glad, men bandyn är nog lite närmare hjärtat. I Eskilstuna är jag back, i Västerås mittfältare med en större roll. Så är det farten också. På fotbollsplanen står man ibland still, vilket man aldrig gör med skridskor på fötterna. När bandysäsongen är slut brukar jag känna mig väldigt stark när jag kommer till fotbollen. Omvänt håller jag på att dö på första ispasset när fotbollen är slut.

Är du alls med under fotbollens försäsong?

– Knappt. Jag ska löpträna lite för fotbollens skull i vinter, annars blir det bara bandy. Jag är väldigt glad att slippa försäsongerna. Det är ju betydligt roligare att spela bandy-VM än att försäsongsträna. 

Du återkommer till lusten hela tiden.

– Den är helt avgörande för mig. Jag valde bort fotbollsgymnasium efter nian eftersom jag var rädd att tappa glädjen till fotbollen då. Jag älskar att tävla, men på träningarna gör jag det jag behöver, inte mer. Om det inte är någon övning med tävlingsmoment i.

När är du helt ledig från idrotten?

– Under fotbollens sommaruppehåll har jag två helt lediga veckor. Då gör jag absolut ingenting. När man ser mitt schema tror man kanske inte att jag är lat, men det är jag. Att ligga på soffan och se på TV är typ det jag gillar mest. 

Men det har du sällan råd med. Trots att du är Sverigeelit i två sporter samtidigt måste du jobba på en förskola för att ekonomin ska gå ihop. Vad tänker du om det?

– Det är som det är. Själva jobbet är ganska kul och i mer intensiva perioder går jag ner till halvtid. Ingen som håller på med dambandy gör det för att tjäna pengar. Sporten är för liten.

Men i fotbollen är marknaden större och du är ändå ordinarie i ett av Sveriges bästa lag. Skulle du vilja bli fotbollsproffs?

– Kanske. Jag vet inte. Skulle jag välja sport med målet att kunna leva på den måste det bli fotbollen, men jag har aldrig karriärplanerat på det sättet. 

Annons

Din fotbollstränare Magnus Karlsson säger att du ännu inte gett dig själv chansen att se hur bra du kan bli.

– Jag hade säkert blivit en bättre spelare om jag gett fotbollen mer tid. Men det hade också kunnat gå ut över lusten. Dessutom är jag fortfarande rätt ung. Det är väl ganska naturligt att en 20-åring inte har nått max än?

Tror du tillfället kommer då du faktiskt måste välja?

– I så fall ska det vara för att jag själv känner så, inte för att någon annan kräver det av mig.

Säg att förbundskaptenen Peter Gerhardsson ringer och säger: »Vi har ögonen på dig inför VM, men om du vill till landslaget måste du lägga ner bandyn.«

– Då får han vänta lite. För jag tänker inte sluta.