Ola Toivonen om hetta

Temperaturer över 40 grader och värmevarningar har ­präglat fotbollssäsongen i Australien. Melbourne Victorys bästa målskytt klagar inte.

 Vilken är den högsta temperaturen du har spelat fotboll i?

– Drygt 30 grader och lite go luftfuktighet på det. Det sjuka är att vi har klarat oss från den värsta hettan under matchdagar. Andra dagar har det varit upp mot 45 grader. Vi tränar inte så länge när det är varmt.

Vad ställer hettan för krav på dig som spelare?

Annons

– Man får ta sig an matchen i ett annat tempo. Det är skönt med en sådan här liga där det är ganska lågt tempo i grunden, och när det är varmare går det ännu långsammare. Min kropp klarar det rätt bra. Det var skillnad när man spelade någon viktig match med Sverige förr i tiden. Då var det svårare att hålla igen.

Nu kan du fuska lite i hemjobbet?

– Det gäller att spara sig. Som anfallare pressar jag inte deras målvakt i onödan om det blir ett hemåtspel. Jag kan inte fuska, men det gäller att värdera vilka situationer och löpningar som är viktiga att gå in hundra i.

Blir du för ivrig ibland?

– Nej, det är rätt lugnt. Jag är 32 nu! Det hade varit annorlunda om jag hade spelat här som 23-åring.

På tal om viktiga Sverigematcher: Du sade att du var »helt slut« efter uppvärmningen till VM-premiären mot Sydkorea i fjol. Termometern stod på 26. Då undrar man hur du klarar dig i Melbourne.

– Det var högre anspänning inför den matchen. Hettan här är värre, den torkar ut kroppen totalt, så det är viktigt att få i sig allt som går: vätskan och saltet som de ger oss. Salt är bra mot kramp, tror jag. De inhemska spelarna i laget säger att de är vana vid värre matchtemperaturer.

Till skillnad från dem vet du hur det är att spela i fyra minusgrader på Stora Valla. Vad är värst?

– Värmen är bättre. Det är inte gött när tårna fryser till isbitar på planen en lördags- eller söndagskväll. De sista riktigt kalla matcherna jag spelade var i Nederländerna. Fotboll i åtta minusgrader liksom. Inte min grej. Det är bättre att torka ut än att frysa. Jag är inte ett dugg avundsjuk på dem som är hemma i Sverige och springer runt på isigt konstgräs med snövallar runt sig.

Finns det några fördelar med att spela när det är riktigt varmt?

– Med extremvärme? Nej.

Du verkar ändå ha anpassat dig väl till hettan, med 10 mål på dina 13 inledande seriematcher i A-League. 

– Jag sätter de chanser jag får. Det här är ett bra lag, de vann i fjol, och sett till spelarmaterialet är vi favoriter till titeln även i år.

Och i maj väntar slutspel.

– Är det så? Du har nog bättre koll än jag. Jag är dålig på scheman. Jag flyter bara med, känns det som. Vi möter Perth i helgen. Men jo, finaler och grejer är väl först i maj.

Annons

Och vardagslivet? Vad kan du göra i Melbourne som du inte kunde göra i Toulouse?

– Det är mycket parker. Jag går ut med barnen och leker, sitter mycket på fik. Saker som vi inte har haft innan på landsbygden i Frankrike.

Surfing känns som din grej.

– Det gör mig glad att du säger det. Men jag hade nog mer surfaraura innan, va? Med det långa håret. Jag har faktiskt försökt surfa en gång sedan jag kom hit. Jag hade lite fördel sedan mina snowboarddagar. Det kan nog bli mer, det var så jävla jobbigt bara. Paddla ut med brädan, du vet … Jag fick träningsvärk på ställen där jag inte brukar ha träningsvärk.

Har du lagt märke till någon australisk mentalitet bland lagkamraterna?

– De är väldigt laid back. De inhemska spelarna gillar inte alltid att träna så mycket.

Märks samma inställning av i vardagen?

– Ja. De gillar att sitta och dricka sitt kaffe och bara softa. Jag är rätt van vid mañana-mentalitet från Frankrike. Där tar grejer också tid.

Vilka grejer?

– Allt från att fixa nytt mobilabonnemang till att få hem folk att titta på en trasig ugn eller air-conditioner. Det kan dröja några dagar här. I Sverige hade folk fått panik.

Men det passar dig?

– Det stressar mig inte i alla fall.