Per-Mathias Högmo om mindfulness

Han tog över som tränare i maj och lyckades sprida harmoni i ett ångestdrabbat Djurgården. Hur? Han visade bland annat en tecknad film.

När Egil »Drillo« Olsen återvände till posten som norsk förbundskapten 2009 började han med att sparka den mentala tränaren Anne Marte Pensgaard. När du tog över kaptensjobbet i oktober var ditt första drag att återanställa henne. Varför?

– Jag har varit intresserad av att kombinera psykologi och pedagogik ända sedan jag började på Idrotts­högskolan 1992, och jag anser inte att man behöver vara sjuk för att kunna jobba med det mentala. Anne Marte och jag har arbetat tillsammans i norska damlandslaget, i herrarnas U21-landslag och i Rosenborg. När vi vann OS-guld med damlaget 2000 förlorade vi öppningsmatchen mot USA med 2–0 och media skrev ner oss fullkomligt. Spelarna var skakade. Dagen efter kom Anne Marte till träningen med en stor pappkartong. »Då kan ni lägga alla era negativa tankar här, tack!« Hon insåg tidigt att framgång på planen är d­irekt kopplat till hur pass närvarande s­pelarna är. Mindfulness är ett sätt att uppnå den närvaron.

Annons

Finns det vetenskapliga belägg för att det är så?

– Oh ja. För några år sedan studerade Anne Marte en grupp norska jägar­piloter som tjänstgjorde i Libyen under Khadaffiregimens fall. Hon var intresserad av hur mindfulnessträning påverkade deras kognitiva funktion, trivsel och stressrespons. »Mindfulness!?« Jag var skeptisk. Men det visade sig att meditation fick piloterna att ta snabbare och bättre beslut. Jag bestämde mig för att kopiera Anne Martes metoder på mina spelare i Tromsö.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?