Per-Mathias Högmo om mindfulness

Han tog över som tränare i maj och lyckades sprida harmoni i ett ångestdrabbat Djurgården. Hur? Han visade bland annat en tecknad film.

När Egil »Drillo« Olsen återvände till posten som norsk förbundskapten 2009 började han med att sparka den mentala tränaren Anne Marte Pensgaard. När du tog över kaptensjobbet i oktober var ditt första drag att återanställa henne. Varför?

– Jag har varit intresserad av att kombinera psykologi och pedagogik ända sedan jag började på Idrotts­högskolan 1992, och jag anser inte att man behöver vara sjuk för att kunna jobba med det mentala. Anne Marte och jag har arbetat tillsammans i norska damlandslaget, i herrarnas U21-landslag och i Rosenborg. När vi vann OS-guld med damlaget 2000 förlorade vi öppningsmatchen mot USA med 2–0 och media skrev ner oss fullkomligt. Spelarna var skakade. Dagen efter kom Anne Marte till träningen med en stor pappkartong. »Då kan ni lägga alla era negativa tankar här, tack!« Hon insåg tidigt att framgång på planen är d­irekt kopplat till hur pass närvarande s­pelarna är. Mindfulness är ett sätt att uppnå den närvaron.

Finns det vetenskapliga belägg för att det är så?


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 7-2013 (27 november 2013) och är skriven av .