Ronnie Sandahl om fotbollsfilmningar

»Inga jävla bicykletas i motljus.« När Ronnie Sandahl skulle göra film av Martin Bengtssons mörka fotbollsöde visste han vilka fällor han inte skulle gå i.

Du var packad när du bestämde att du skulle göra en film av Martin Bengtssons självbiografiska bok I skuggan av San Siro. Krävs det en fylla för att våga sig på att göra spelfilm om fotboll?

– Jag lärde känna Martin när vi båda var i 20-årsåldern och det var någon sen kväll som jag, som inte ens hade gjort klart min första kortfilm vid den tidpunkten, sa att jag en dag skulle göra en film av hans bok. Så ja, lite så. Det krävs nog ett visst mått av berusning, både i promillehalt och i självbild. Men det var tur att det sedan gick en massa år. Det här är en mörk och komplex historia som inte ska dramatiseras av en naiv 20-åring. Det sista jag ville göra var en fotbollsfilm med några snygga jävla bicykletas i motljus. 

Vad var svårast med att göra en bra fotbollsfilm?


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 4-2021 (26 juli 2021) och är skriven av .