Sälj det med bilder

Kungälvsföretaget Mediatec levererar elektroniska reklamskyltar till La Liga, Uefa och OS. Säljaren Mats Samuelsson ser en outnyttjad allsvensk inkomstkälla.

»Jag reser till fotbollsarenor i hela världen och har varit på gräset vid fler europeiska cupfinaler än någon annan svensk. Men jag ser aldrig matchen. Jag tittar bara efter om perimetrarna, de elektroniska reklamskyltarna längs sidlinjerna, lyser som de ska. Men det blir sällan fel. När AIK vann SM-guld på Gamla Ullevi 2009 invaderade deras fans planen och välte omkull skyltarna så att sidan med t­exten ›grattis till SM-guldet‹ hamnade uppåt. Ett tiotal AIK:are hoppade vilt på skyltarna – som lös hela tiden.

Allsvenskan har förresten något världsunikt – våra storbildskärmar med livesändning och höjdpunkter från andra arenor. Det lär dröja innan Uefa vågar sig på något liknande i sina turneringar. Å andra sidan lyssnar Uefa gärna på ekonomiska argument. Franska fotbollsförbundet tjänar i genomsnitt tolv miljoner kronor per landskamp på Stade de France – enbart på perimeter­reklam. Mätningar har visat att fyra gånger fler åskådare uppmärksammar den typen av digital reklam jämfört med analog. Det skulle alltså kunna ge fyra gånger högre sponsorintäkter.

Annons

Det borde intressera svenska klubbledare, som ständigt tjatar om vikten av ökad omsättning för att konkurrera i Europa. Problemet i Sverige är att de riktigt stora koncernerna håller sig borta för att inte förknippas med enskilda lag. Mitt förslag är gemensam perimetersponsring – samma reklam på alla arenor. I La Liga visar 19 av de 20 klubbarna, inklusive Barcelona och Real Madrid, 30 minuter egen reklam och 60 minuter gemensam. Intäkterna delar lagen upp emellan sig.

För att på samma sätt sponsra all allsvensk fotboll har jag fått indikationer från en riktigt stor annonsör på att de kan tänka sig att betala 40 miljoner. Det ska till många lokala småföretag för att nå upp i den summan. Hittills har svensk fotboll sålt sig alldeles för billigt.«

Mats Samuelsson bildskärmssäljare

Meriter: Uefacupfinalen 2008 och 2009. Europeiska Supercupfinalen 2006 och 2008. Levererar dessutom bildskärmar och perimetrar åt bland annat spanska La Liga, Sveriges och Brasiliens landskamper samt OS i London.

Målsättning: Att pryda Champions League-finalen med perimetrar inom fem år.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?