Sälj det med bilder

Kungälvsföretaget Mediatec levererar elektroniska reklamskyltar till La Liga, Uefa och OS. Säljaren Mats Samuelsson ser en outnyttjad allsvensk inkomstkälla.

»Jag reser till fotbollsarenor i hela världen och har varit på gräset vid fler europeiska cupfinaler än någon annan svensk. Men jag ser aldrig matchen. Jag tittar bara efter om perimetrarna, de elektroniska reklamskyltarna längs sidlinjerna, lyser som de ska. Men det blir sällan fel. När AIK vann SM-guld på Gamla Ullevi 2009 invaderade deras fans planen och välte omkull skyltarna så att sidan med t­exten ›grattis till SM-guldet‹ hamnade uppåt. Ett tiotal AIK:are hoppade vilt på skyltarna – som lös hela tiden.

Allsvenskan har förresten något världsunikt – våra storbildskärmar med livesändning och höjdpunkter från andra arenor. Det lär dröja innan Uefa vågar sig på något liknande i sina turneringar. Å andra sidan lyssnar Uefa gärna på ekonomiska argument. Franska fotbollsförbundet tjänar i genomsnitt tolv miljoner kronor per landskamp på Stade de France – enbart på perimeter­reklam. Mätningar har visat att fyra gånger fler åskådare uppmärksammar den typen av digital reklam jämfört med analog. Det skulle alltså kunna ge fyra gånger högre sponsorintäkter.

Det borde intressera svenska klubbledare, som ständigt tjatar om vikten av ökad omsättning för att konkurrera i Europa. Problemet i Sverige är att de riktigt stora koncernerna håller sig borta för att inte förknippas med enskilda lag. Mitt förslag är gemensam perimetersponsring – samma reklam på alla arenor. I La Liga visar 19 av de 20 klubbarna, inklusive Barcelona och Real Madrid, 30 minuter egen reklam och 60 minuter gemensam. Intäkterna delar lagen upp emellan sig.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 3-2012 (18 april 2012) och är skriven av .