Calles vm-tröja från 1950 har skänkts till Malmö idrottsmusem.

Calle Palmér om en lyckad permission

32 länder drömmer om framgång i Brasilien. En 84-åring i Malmö vet hur man lyckas med uppdraget – med tre mål 1950 bidrog han rejält till Sveriges första VM-medalj.

För 64 år sedan vann du brons i Brasilien. Hade du trott det när du åkte dit?

– Jag var 20 år och räknade nog inte med så mycket alls. Det var nog hemligheten med hela vår trupps framgång. Eftersom många hade ­blivit proffs efter OS-finalen­ 1948, och var avstängda på grund av förbundets amatörregler, så fick alla vi unga chansen. Vi hade ingen aning om vilka vi mötte, det var först efteråt vi läste om hur duktiga motståndarna var. Personligen var jag inte ens ­särskilt förberedd, jag skulle inte ha varit i Brasilien överhuvudtaget.

Annons

Jaså?

– Jag skulle rycka in i lumpen på LV4 i Malmö och fick inte permission.­ Jag fick besked om att jag kunde skjuta upp värnplikten till året därpå, men inte fan ville jag det. Jag skulle ju bli proffs i Italien! Då kunde jag inte kasta bort ett år så där. Jag över­klagade, men fick nej i alla instanser.­ Först två dagar före avresan fick jag klartecken – från försvarsminister Allan Vougt själv. Han hade väl inget val, det var en del påtryckningar i pressen och från förbundet.

Ja, du var rätt het på den tiden. Med tanke på att du hade debuterat i både Allsvenskan och i landslaget så sent som 1949 gjorde du en »brolinare« långt före Tomas Brolin.

– Jo, det gick fort. Vid min debut för MFF var jag så okänd att jag inte blev insläppt på Gamla IP. När jag försökte tränga mig förbi kön sa ­gubbarna bara: »Du, ställ dig sist, din lille jävel.« Men in kom jag till slut. Förbundskapten­ Putte Kock såg matchen och tog ut mig i lands­laget. Och i min andra landskamp, i VM-kvalet­ borta mot Irland, gjorde jag tre mål. Det innebar att vi blev klara för VM i Brasilien.

För många av dina landslagskamrater var det första gången på andra sidan Atlanten, men inte för dig?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?