»Vad kan det vara, tio, elva år tills jag når tusen raka?«

Allsvenskan sägs ha mer lojala fans än den förtjänar. Djurgårdensupportern Jonny ­Lundin kan vara det främsta exemplet på det.

Tudor Arms, den engelska murrpuben på Grevgatan på Östermalm, har sett ungefär likadan ut sedan den öppnade 1969. Svartmålade grova bjälkar som bär upp det låga innertaket, dunkla heltäckningsmattor och vitrappade väggar med skärmprydda lampor som sprider ett mysgult sken över klientelet.

45-årige Jonny Lundin myser i det bakre rummet, med ryggen mot väggen. Efter att ha tagit en smutt på sin Guinness naglar han fast blicken vid Fredrik, hans vän som nyss slagit sig ner mittemot. Mönstringen avslutas med att Jonny stirrar ogillande på kompisens ölglas.

Annons

– London Pride, du vet väl att den licensbryggs av Åbro?

Fredrik skrattar till. Jo, han känner till AIK-sponsorn Åbros inblandning. Till skillnad från Jonny och hans lika renläriga parhäst »Håret«, mannen intill, kan han tänka sig att dricka den ändå. Jonny skakar på huvudet. Själv vägrar han köpa mellanmjölk till jobbfikat eftersom Arlas förpackning är grönvit, Hammarbys färger. I tio år har kollegorna på jobbet fått höra att mellanmjölken »tyvärr var slut i dag också«.

Puben blev ett tillhåll för Jonny och hans djurgårdsvänner i mitten av 90-talet, då de började gå regel­bundet på Stockholms stadion. I dag är de här för att fira. I och med höstderbyt mot Hammarby veckan innan har Jonny nu sett 600 raka Djurgårdenmatcher. Jonny var för nervös för att fira i samband med Hammarby­matchen, så det fick bli galej i dag istället, inför det betydelse­lösa hemmamötet med Jönköpings Södra.

Stämningen på Tudor Arms är skrålig, de glada öldrickarna kring bordet utgör en stark kontrast till de människor som skyndar förbi utanför fönstret, bistert hukande i skymning och snålblåst.

Jonny gnuggar händerna.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?