Den ultimata moderna fotbollsvandringen

En serieklättring som bara Football Manager-fantaster drömmer om, men är Bournemouths saga så vacker som vid första anblick?

Lite beror det på den sevärda fartfotbollen, lite på den skotske yttern Ryan Frasers Sonic the Hedgehog-steg. Men framför allt är det AFC Bournemouths litenhet i en överdådig miljö som har gjort att jag det senaste halvåret har sett deras matcher lika många gånger som jag har sett min favoritklubb sedan många år. Även om jag bara följer matcherna från TV-soffan myser jag åt den charmanta kontrast det innebär att se lilla Bournemouth ta emot globala, överkommersialiserade elefanter inför de 11 360 åskådare som Vitality Stadiums 18 stolsrader höga läktare tar in. 

Dean Court, som den fortfarande heter i folkmun, rymmer färre personer än nio av femton allsvenska arenor och blev Premier Leagues minsta arena någonsin när Bournemouth hösten 2015 debuterade i högstaserien.

Med sin rekordlilla stadion och tidsnära bakgrund i lägre divisioner togs nykomlingen inte riktigt på allvar. Efter att ha förlorat med 0–1 mot Liverpool i sin andra Premier League-match raljerade Sky Sports experter om vilka Bournemouthspelare som höll på Liverpool. Och när de 36 omgångar senare säkrade en förnyad Premier League-plats hamnade bedriften ändå i skuggan av Leicesters sensationella titel samma år.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 1-2019 (28 januari 2019) och är skriven av .