Får det lov att vara ett matchprogram också?

En 150 år gammal supportertradition är under hot. En svensk matchprogramsredaktör kämpar emot.

Inför säsongen 2008 bestämde sig Hammarby IF för att lägga ner det tryckta matchprogrammet. Det ansågs inte lönsamt och dessutom var en ny tid i antågande där publiken skulle få sitt behov av aktuell matchinformation på andra, mer moderna – och billigare – sätt. För mig, som köpte mitt första matchprogram första gången jag såg Hammarby spela 1973, kändes det som att bli berövad något. Att köpa programmet, och sedan spara det, var en given del av själva matchritualen. 

Det fanns ändå några andra som tänkte som jag. En vän från fanzinerörelsen hörde av sig med frågan: »Är det nu vi kliver in och gör det matchprogram vi alltid velat ha?« Det var ett oemotståndligt förslag. Ett oberoende matchprogram! Supporteraktivism! Den bitterljuva känslan av att vara rebell och gå emot den egna klubben när vi tyckte den gjort fel.

Jag fick redaktörsuppdraget och målade upp inre bilder av framtiden. Vi skulle inte bara ge Hammarbyfansen ett så bra matchprogram att de inte kunde låta bli att köpa det, vårt initiativ skulle dessutom lyfta hela scenen i Sverige och göra programmen till en självklar del av matchen. Kan man i England sälja omfattande »matchday magazines« till 20, 25 procent av publiken så skulle det väl kunna gå här också?


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 5-2019 (30 september 2019) och är skriven av .