Östersunds FK: Underbar och älskad av alla?

Med ordförande Daniel Kindberg i spetsen har Östersunds FK stormat genom seriesystemet och hyllats för sitt udda framgångsrecept. Offside åkte norrut och hittade en mer obekväm berättelse.

Oavsett om det är Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Tidningen Vi, Aftonbladet, Expressen, The Times eller The Guardian som åker till Östersund för att berätta om stadens fotbollslag resulterar det i samma vinkel: Här har vi en klubb i Norrland som på grund av skral ekonomi och karga förutsättningar har tvingats tänka långt utanför boxen. Ordföranden Daniel Kindberg har gång på gång poängterat att spelare som dansar balett, sätter upp teaterpjäser, målar på canvasdukar och arrangerar bokcirklar blir mer initiativrika både på och utanför planen. Dessutom växer de som människor.

De påhittiga och annorlunda greppen har gett Östersunds FK mängder av positiva rubriker. Offside har inte varit något undantag. När Daniel Kindberg intervjuades i tidningen inför klubbens debutsäsong i Superettan cementerades återigen bilden av en ovanligt charmig uppstickare. Några skribenter har också fastnat för klubbens vilja att värva spelare med strulig bakgrund, spelare som i den jämtländska staden funnit sinnesro och nått sin fulla potential. Reportrar från Japan, USA, Tyskland och Frankrike har fascinerats av en klubb som har en kontrakterad »kulturcoach«.

Annons

Allt som allt, konstaterar de utsända, har ÖFK:s banbrytande metoder – modet att vara annorlunda – lett till en osannolik resa. Från division två-spel och några hundra sörjande på läktarna till Allsvenskan och en välfylld hemmaarena fem år senare. När dessutom klubbens starke man Daniel Kindberg, som är något så spännande som en före detta överstelöjtnant, bjuder på kaxiga uttalanden om att man inte bara satsar på att vinna Allsvenskan utan även på Champions League-spel, uppstår en dramaturgisk bingo.

Men som med allt annat i livet som verkar vara för bra för att vara sant är inte heller berättelsen om Östersunds FK problemfri.

Östersunds FK, från Sveriges 24:e största tätort, blir den 63:e svenska klubben som spelar i Allsvenskan. Östersundsborna påtalar gärna att de bor i Sveriges geografiska mittpunkt.

Få vände blickarna mot den jämtländska fotbollen för 20 år sedan. Intresset för IFK Östersund och Ope IF, som år efter år slogs om att vara traktens bästa lag, var så litet att inte ens lokalinvånarna verkade bry sig. De få eldsjälar som drömde om satsningar för att nå nästa steg fick i slutändan alltid ge vika för verkligheten: Östersund, med Årefjällen tio mil västerut, var en vintersportstad. Bara vettvillingar trodde annorlunda.

Så när det 1996 började tisslas och tasslas om att något ändå var på väg att hända inom Östersundsfotbollen var det knappt någon som tog det på allvar. Den inflyttade göteborgaren, advokaten Rolf Lohse, lät sig inte hindras. Han hade i egenskap av ordförande för IFK Östersund tillsammans med ordföranden i Ope, Jan »Janken« Holm, smitt fram en plan: de skulle slå ihop föreningarna och på så sätt få ett lag med potential att etablera sig i elitfotbollen. Sponsorer, näringsliv och fotbollsälskare skulle enas runt en stor klubb istället för flera små. I oktober 1996 var det klart: Östersund hade fått en ny fotbollsförening. Den nya föreningen tog Opes plats i division två och namndiskussionerna satte igång. Jämten Hans Eskilsson, vid tillfället proffs i skotska Hearts, föreslog Storsjöodjuret IF. Få imponerades och istället blev det Österzunds FBK. Till någras besvikelse – åtminstone om man går efter den enkät som Östersunds-Posten gjorde med fyra lokala fotbollsprofiler – anställdes Lars Lagerbäck som Österzunds första huvudtränare. »Jag har aldrig hört talas om honom«, sade en man vid namn Ulf Kvarnlöf i enkäten. Han hade uppenbarligen inte koll på att tränaren i fråga hade arbetat som elitinstruktör på Svenska fotbollförbundet samtidigt som han ansvarat för Sveriges B-landslag.

Ulf och hans vänner oroade sig i onödan. Förbundet vägrade nämligen släppa Lagerbäck, och när Östersunds FK, som klubben uppdaterat sitt namn till, spelade sin första tävlingsmatch våren 1997 hette huvudtränaren Leif Widegren. Ordförande blev Rolf Lohse.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?