»Det hade varit kul att spela mot Mia Skäringer«

Fotbollsspelare gillar att avfärda kniviga frågor med att de är »hypotetiska«. Här drar ­Offside det presumtiva till sin spets. Den här gången: Olivia Schough, Djurgårdens IF och landslagsmittfältare.

Du måste välja: SM-guld med Djurgården eller VM-silver med Sverige.

– VM-silvret. Trots att det innebär en finalförlust som kommer att vara bitter minns jag hur otroligt kul det var att ta silver i OS i Rio de Janeiro. 

Du får ge 15-åriga Olivia Schough ett råd. Vilket blir det?

Annons

– Att hon ska njuta av sin mamma och krama om henne så mycket och så ofta hon kan. För en dag finns hon inte mer. 

Du ska starta VM-premiären mot Chile men känner på morgonen att det stramar oroväckande i låret. Informerar du förbundskaptenen eller tiger du och hoppas på det bästa?

– Jag informerar honom definitivt. Jag hade säkert fått testa sent och därefter tagit ett beslut. Något liknande hände mig inför OS-finalen då jag hade feber kvällen före men ändå kunde starta. 

Kristian Luuk ringer och vill ha med dig i På spåret. Vilken landslagskompis tar du med dig in i frågeburen?

– Magdalena Ericsson är en smart profil, så jag hade helt klart valt henne. Jag tror jag hade gjort ett rejält fiasko, frågesport är inte min grej. 

En lagkamrat är nyfiken på din tid i ryska Rossijanka och ber dig »berätta något sjukt« därifrån. Vad säger du?

– Att så fort man hade lite ont någonstans var de väldigt pigga på att man skulle ta en »vitaminspruta« i skinkan. Det kunde vara om man hade muskelvärk eller om man fått en smäll eller vad som helst. Jag själv vägrade och sa bara »njet« när de frågade. Jag vet inte exakt vad sprutan innehöll eller om det hjälpte.

Du får välja en egenskap från en valfri spelare och addera den till ditt register. Vilken spelare och vilken egenskap?

– Tysklands anfallare Alexandra Popp har ett bra huvudspel. Jag har alltid velat bli bättre i boxen.

En ung lagkamrat är uppenbart nervös inför en viktig match. För att lugna henne berättar du om en gång då du kände likadant. Vad berättar du?

– Jag är i stort sett alltid nervös inför mina matcher och ibland går det bra och ibland går det dåligt. Det viktiga att förstå är att nervositet bara är en känsla, precis som alla andra känslor. Man får inte tro att nervös är allt man är.

Chockbesked från förbundet: Konstgräs förbjuds i Damallsvenskan. Hur reagerar du?

– Nu har jag hamnat i en gräsklubb, så då är svaret givetvis att jag föredrar gräs. Dessutom har mina knän svårt för andra typer av underlag. Dock tror jag att det vore synd för Damallsvenskan eftersom många klubbar inte har tillgång till naturgräs, vilket skulle påverka konkurrensen och nivån negativt.

Du reser tillbaka i tiden och får välja att spela en match du missade under karriären. Vilken match skulle det bli?

– Det skulle vara under mitt halvår i Bayern München 2014. Jag var mycket skadad och sjuk och det blev inte alls som det var tänkt. Det hade varit kul att få spela seriefinalen mot Wolfsburg det året. 

Annons

Du får ett erbjudande om att avsluta fotbollskarriären till hösten för att göra något helt annat än att spela fotboll. Vad skulle det vara för att du skulle tacka ja?

– Jag har alltid gillat teater och skådespeleri, så det skulle vara om någon kom med ett filmkontrakt. Eller kanske en roll i Solsidan. Jag tycker mycket om Mia Skäringer och det hade varit kul att få spela mot henne.

FC Barcelona erbjuder dig att spela för dem resten av karriären. Din lön blir dock inte tillräcklig för att du ska kunna försörja dig helt på fotbollen. Hur resonerar du?

– Där hade jag fått tacka nej. Jag har aldrig varit i Barcelona och känner inte att det är tillräckligt lockande. Jag är född nära västkusten, så jag bryr mig heller inte särskilt mycket om att det måste vara varmt och fint väder.