»Domarna kommer att bli galna på mig nu«

Fotbollsledare gillar att avfärda kniviga frågor med att de är »hypotetiska«. Här drar Offside det presumtiva till sin spets. Denna gång: Marcus Lantz, huvudtränare i Örgryte IS.

Du får ändra ett beslut som du tagit under din tränarkarriär. Vilket blir det?

– Det här låter kanske inte så bra, men jag kan fan inte komma på något som jag skulle ha gjort annorlunda. Jag har ju bara varit tränare i några år, så jag har inte hunnit ta riktigt dåliga beslut.

Janne Andersson är missnöjd med Peter Wettergren som assisterande i landslaget och vill ha dig istället. Vad svarar du?

Annons

– Jag säger: »Jag är smickrad, Janne, men jag vill vara kvar i en daglig verksamhet där jag varje dag får jobba med mina spelare.« Det är det jag är bra på, och som relativt färsk tränare behöver jag mer erfarenhet innan det blir aktuellt att tänka på ett landslag.

Du får umgås med en valfri person i två veckor, dygnet runt. Vem väljer du?

– José Mourinho. Han lyckas alltid få de allra största stjärnorna, ibland divorna, att prestera som ett lag. Dessutom har han en karisma som jag ändå gillar. Han vågar vara sig själv även om han vet att många hatar honom.

En av dig petad spelare uttalar sig i medierna: »Lantz är den största idioten jag träffat.« Hur agerar du?

– Eftersom jag själv har sagt liknande saker om tränare under min spelarkarriär har jag väldigt stor förståelse för ett sådant här uttalande. Man säger så mycket dumt när man är förbannad eller besviken. Jag hade satt mig ner med spelaren och frågat varför han tycker att jag är en idiot. Hade han haft vettiga argument hade jag inte tagit till några åtgärder. Hade vi inte kunnat reda ut dispyten hade jag släppt honom.

Svenska fotbollförbundet hör av sig till dig och vill att du ansvarar för utvecklingen av svensk fotboll. Vad blir din första åtgärd?

– Jag ser till att alla svenska klubbar spelar på naturgräs. Jag fattar att det inte är så lätt för Östersunds FK att ha vanligt gräs, men förbundet borde ha hjälpt till med ekonomiska medel. Jag tror att detta är en av de starkare anledningarna till varför svenska lag inte lyckas så bra i Europa.

I ditt lag finns en 35-årig spelare med stora framgångar bakom sig. Han presterar alltid i matcherna, samtidigt är han otroligt slö och ofokuserad på träningarna. Så till den grad att de yngre spelarna börjar ta efter. Vad gör du?

– Å ena sidan måste de erfarna vara bra förebilder, det hade jag sagt till honom. Å andra sidan ska inte de yngre påverkas, de måste ha ett inre driv för att själva bli framgångsrika. Jag brukar säga till mina yngre spelare: »När du har presterat på toppnivå kommer du också att få fördelar när du blir äldre.«

Du får värva en valfri spelare i hela världen, vem väljer du? 

– Maradona eller Zidane. En mer nutida spelare och jag säger Xavi. Jag tror mer på en offensiv stjärna än en defensiv, det är framåt som en världsspelare gör störst skillnad.

Du får förändra en spelregel, vilken blir det?

– Handsregeln. Den är ett skämt. Ibland är det hands, ibland inte. Besluten varierar från domare till domare. Men fråga mig inte hur det ska lösas.

Du når Champions League med Öis. Samtidigt pratar hela Europa om Öis som »historiens mest destruktiva lag«. Spelar det någon roll?

– Når vi de framgångarna med Öis är det inte jag som är tränare. Jag drivs av att utveckla spelarna, att bara uppmana spelarna att skyffla i väg bollen i pressade situationer är inget man blir bättre på. Samtidigt är det viktigt att nå framgång, och jag minns när jag spelade i Helsingborg 2010. Trots att vi var med i guldracet under hösten fick vår tränare Conny Karlsson mycket skit: »Helvete, vad tråkigt ni spelar!« Det blev inget SM-guld, men i efterhand tror jag nog att fansen hade varit glada om vi grisat oss till några fler trepoängare.

Annons

En spelare i ditt lag filmar till sig en straff som leder till det avgörande målet. Tar du upp händelsen med spelaren efteråt?

– Jag gör ingen grej av det. Det här är jävligt känsliga saker, domarna kommer att bli galna på mig nu … Men jag säger ofta till mina spelare att man ska göra vad som krävs för att nå framgångar, och är det att någon gång utnyttja lite »trix« så får det vara så. Svensk fotboll är generellt snäll, vi är så ärliga. I skarpt läge måste man vara lite cynisk ibland. Däremot skulle jag aldrig säga åt mina spelare att filma, eller träna filmningar inför en viktig match.