»Det krävs bara ett par miljoner armhävningar«

Fotbollsledare gillar att avfärda kniviga frågor med att de är »hypotetiska«. Här drar Offside det presumtiva till sin spets. Denna gång: Henrik Rydström, assisterande tränare, Kalmar FF.

Du får tillbringa en vecka med valfri ledare från historien. Vem väljer du?

– Dynamo Kiev-legendaren Valerij Lobanovskyj! Inte nog med att han skapade lag som var före sin tid fotbollsmässigt, han var också där i 20 år och förnyade sig ständigt. Givetvis hade jag också frågat hur det var att vara ukrainare under Sovjettiden. Tyvärr dog han 2002.

Rasmus Elm ber dig att skriva hans självbiografi. Vad blir titeln på boken?

Annons

– »Min stora sorg«, skulle den heta. Boken skulle handla om att han aldrig tog efter mig med fysträningen. Han inspirerades aldrig av mig när jag pumpade muskler. Än i dag kan han inte göra en enda pull-up.

Du får chansen att ändra en spel­regel. Vilken väljer du?

– Jag skulle fokusera på varningssystemet. Om man får en varning i omgång tre, nästa i omgång 14 och den tredje i omgång 20 blir man avstängd. Man är inte en ful spelare om varningarna kommer med sådant mellanrum, ändå straffas man.

Plötsligt är Peter Swärdh aktuell som tränare för Bolton Wanderers. Deras klubbdirektör ringer dig för en referens. Vad säger du?

– Att det är en rolig jäkel att ha med på en kräftskiva. Han ställer många frågor och är socialt skicklig.

Spelarna i Kalmar börjar tvivla på Nanne Bergstrand och som hans assisterande bestämmer du dig för att hjälpa honom. Vilken inspirerande Nannehistoria väljer du att berätta för spelarna?

– Jag måste ju få fram en ny sida av honom, så inget spirituellt snack. Kanske skulle jag berätta om när han var fritidspedagog och spelade pingis med ungdomarna. Han påstår att han vann alla matcher. Det hade åtmin­stone förvånat.

Du får rekrytera en tidigare motståndare till KFF:s ledargrupp. Vem väljer du? 

– Den mest taktiska ­motståndaren jag mötte var Henrik Larsson. Jag tror fortfarande på honom som tränare. Däremot tror jag inte vi skulle umgås så mycket privat, vi hade en del duster och utbyten ute på planen som inte är utredda. Men jag tror att han hade kunnat lära mig mycket.

Fredriksskans ska rivas och du får, som gammal lagkapten, första tjing på någon pryl. Vad tar du med dig hem? 

– Om planen är intakt gräver jag ut mittcirkeln och planterar om den i min trädgård. Jag rörde mig sällan utanför den.

Du ska skriva en krönika om hur Kalmar FF kunde gå från SM-guld till bottenstrid. Vad blir kontentan? 

– Att man gick vilse i fåfänga. Vi ville bli snyggare, hetare och bättre än vad vi klarade av: vi glömde bort vad som gjorde oss bra.

Du får chansen att visa upp Kalmar för en internationell topptränare. Vem väljer du och vad gör ni?

– Jag bjuder hit Marcelo Bielsa. Han är om jag förstått det rätt en aning analog, så vi går till antikvariatet och botaniserar bland bokhyllorna och i LP-lådorna. Väl där pratar vi om hans oerhörda noggrannhet och hans syn på förberedelser.

Annons

Efter ett år med Nanne känner du: »Fan, det är inte kul med fotboll längre.« Du bestämmer dig för att aldrig jobba med fotboll igen. Vad gör du med resten av livet?

– Jag skulle åka runt i Sverige och föreläsa om hur det var att jobba med Nanne. Jag skulle döpa föredraget till »The truth – hur jag tog mig ur det.« Annars hade jag gärna läst psykologi och arbetat med något relaterat till det.

Du får ge ett råd till den 14-årige Henrik Rydström. Vad säger du? 

– »Oroa dig inte, du kommer snart att ha väldigt stora bröstmuskler.« Det kan låta märkligt, men jag tänkte mycket på det som 14-åring. Det krävs bara ett par miljoner arm­hävningar.