Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

»Historien om TFF bygger på kärlek«

Fotbollsledare gillar att avfärda kniviga frågor med att de är »hypotetiska«. Här drar ­Offside det presumtiva till sin spets. Denna gång: Kristian Haynes, assisterande tränare i allsvenska nykomlingen Trelleborgs FF.

Du får bjuda in en valfri tränare till ett träningspass med Trelleborgs FF, vem tror du kan göra störst skillnad? 

– Arsène Wenger. Jag har alltid varit en stor Arsenalsupporter. Då kan jag även passa på att fråga hur man blir hållbar över tid, utan att göra bra resultat.

Som spelare har du beskrivit dig själv som en »hjälpgumma«. Du får höra att rollen som assisterande är densamma, man är mest en »hjälpgumma«. Hur reagerar du?

Annons

– Som person tar jag mycket plats direkt. Men jag har inte varit med så länge som tränare. Jag förväntar mig ingen gräddfil, jag gör jobbet och arbetar mig uppåt. Jag har varit i klubbar där man som assisterande flyttar koner. Det är en förlegad roll. Det är ingen prestige här vem som är förstetränare. Hade det varit som assisterande för Pep i ett år … visst.

Under din tid i AIK hade Rikard Norling avslappningsövningar till asiatiska toner. Du får introducera en liknande övning i TFF, hur säljer du in det till spelarna?

– »Fråga inte, bara gör som jag säger! Ni kommer att älska det. Och det kommer att öka er möjlighet till prestation.« Det är min roll att övertyga spelarna. Vi har testat yoga i TFF. Visst, Norlings övning var lite överraskande och det var många som somnade. Men jag tyckte att det var bra. Man fokuserade och fick sinnesnärvaro inför träningen. Det kändes proffsigt.

Du får plocka in en gammal medspelare till ledarteamet, vem väljer du?

– Andreas Drugge. Hans uppgift skulle vara att få alla spelare att längta till varje träning. Man har aldrig tråkigt med Drugge. Jag tänker tillbaka på vår tid tillsammans som den roligaste i min karriär. Han spred energi till andra.

Du får förändra en spelregel, vilken blir det? 

– Att man får lov att vara två ledare som står upp i det avgränsade området. Jag blir nervös av att sitta ner, speciellt som tidigare spelare. Jag tänker bättre när jag står upp. Problemet nu är att Patrick [Winqvist, huvudtränare] alltid ska stå upp.

TFF:s mångårige finansiär och sponsor, Rune Andersson, erbjuder ledarteamet 100 miljoner kronor till sommarens transferfönster med villkoret att han får välja startelvan i fem matcher under hösten. Accepterar du?

– Ett lockande erbjudande, man är inte van vid sådant. Vi skulle kunna värva ett slagkraftigt lag och leka med siffrorna. Men jag skulle tacka nej. Det blir lite att man säljer sig. Historien om TFF bygger inte på pengar. Den bygger på kärlek och gemenskap. Det vill jag aldrig tappa!

Under din tid i Mjällby pendlade du från Trelleborg, två timmar enkel resa. I SVT-programmet »Min sanning« får du frågan: »Erkänn att du ofta undrade vad du höll på med?« 

– Det är inget jag skulle vilja ha ogjort då det var det alternativet eller att vara ifrån min familj. Det blev lite egentid. Shit, jag hade mycket tid själv … Jag lärde mig massor under de bilresorna då jag hann lyssna på många intressanta poddar. Jag lyssnade på alla avsnitt med Olof Lundh. Det var kul att gå igenom ett 50-tal intervjuer med tränare, särskilt inför min egen tränarkarriär.

Ditt år som spelarkrönikör i Offside leder till ett bokkontrakt med Offside Press AB. Vem i TFF blir huvudpersonen i din reportagebok? 

– Klubbdirektör Mattias Kronvall. Han har föråldrats i hårt arbete. Han vet hur man vänder på varje sten för att som mindre förening kunna konkurrera med de stora och samtidigt visa gröna siffror år efter år. Jag har blivit överraskad vilket projekt det är att driva en klubb.

Du inför en bokcirkel i truppen. Vilken blir den första boken spelarna måste läsa?

El Choco av Markus Lutteman, om en svensk i Bolivias mest ökända fängelse. Mest för att få spelarna att läsa något.

Annons