»Det får aldrig vara en nackdel att ha en så stor publik«

Fotbollsledare gillar att avfärda kniviga frågor med att de är »hypotetiska«. Här drar Offside det presumtiva till sin spets. Denna gång: Jakob Michelsen, tränare i Hammarby IF.

I Danmark fick du smeknamnet »Mini-Mourinho«. Skulle du påpeka detta under varje presskonferens om det innebar tio poäng extra för Hammarby?

– Jag skulle göra vad som helst om det innebar tio extra poäng för Hammarby.

Du märker att din viktigaste spelare sänker en Tuborg och en gammeldansk inför varje match. Hur gör du när han efter en konfrontation påstår att det är anledningen till att han snittar två poäng per match? 

Annons

– Hmm … vi måste prata om det här. Nej, det accepteras inte. Det finns inga bevis för att det skulle vara orsaken och kanske gör han tre poäng per match utan?

En dag vaknar du upp och känner att du tappat sugen för fotbollen och vill göra något helt annat. Vad blir det?

– Troligtvis skulle jag vilja resa och leva ett mer ostrukturerat liv. Livet som fotbollstränare är så strukturerat: det är träningar, förberedelser, match och så fortsätter det så. Om jag ändå skulle vilja göra något strukturerat med min tid skulle jag nog arbeta som lärare, det är jag utbildad till.

Du får chansen att värva Michael ­Laudrup eller Kenta Ohlsson från deras glansdagar till dagens Hammarby. Vem väljer du? 

– Laudrup! Han är en av de bästa spelarna någonsin, så jag måste välja honom. Jag förstår att våra fans vill ha Kenta, men som tränare måste jag välja det som skulle vara bäst för laget. Och med all respekt – Laudrup är en bättre ­spelare.

Du får möjlighet att bygga ihop den ultimata fotbollsspelaren med delar från andra spelare. Hur ser den ut?

– Aubameyangs snabbhet, Messis teknik och Ronaldos fysik. Och så slänger vi in Suárez målsinne också!

Du når Champions League med Hammarby men kallas för »historiens mest destruktiva tränare«. Spelar det någon roll? 

– Det spelar ingen roll alls. Jag skulle förstås hellre spela fin fotboll och gå till Champions League, men det är roligare att vara där än att inte vara det. Jag skulle nog göra vad som helst för att ta Hammarby till Champions League, till och med kalla mig »Mini-Mourinho« på varje presskonferens. Närmast Champions League-klass i Hammarby i dag är nog fansen.

Inför en viktig match ombeds du inspirera spelarna med en fängslande anekdot från din tränartid i Tanzania. Vilken väljer du? 

– När vi i landslaget slog regerande mästarna Zambia i en kvalmatch till Afrikanska mästerskapen. Tanzania har inte haft några fotbollsframgångar på länge och det var en riktig David-mot-Goliat-historia.

Din företrädare Nanne Bergstrand erbjuder dig alla sina Paulo Coelho-böcker med motiveringen »dessa kan lära dig mycket, Jakob«. Läser du?

– Jag har inte läst något av honom innan, men jag skulle definitivt testa en eller två för att se om det är intressant. Jag läser ganska mycket böcker, men helst biografier över världsledare eller idrottsmänniskor. Andre Agassis bok är en favorit.

En nyckelspelare berättar i förtroende att Hammarbys stora publik har en hämmande effekt på honom. Hur agerar du?

– Jag säger att fansen är en stor del av Hammarby och ser till så att han får prata med en idrottspsykolog. Det får aldrig vara en nackdel att ha en så stor publik, det är ett privilegium.

Annons

Du blev tränare redan vid 14 års ålder. Om du fick ringa ett samtal till den fjortonårige Jakob, vilket råd skulle du ge honom inför framtiden? 

– Njut av livet! Och det är också det jag har försökt göra.

Nicklas Bendtner är så imponerad av din andraplats med Sønderjyske att han erbjuder sig att spela för Hammarby för en månadslön på 20 000 kronor. Plockar du in honom? 

– Alla dagar i veckan! Han är en bra spelare som fortfarande har bra potential, och till det priset, definitivt. Jag skulle dock ta ett snack med honom om hur man uppträder på och utanför planen.