»Lentini stod naken och flinade«

Fotbollsledare gillar att avfärda kniviga frågor med att de är »hypotetiska«. Här drar ­Offside det presumtiva till sin spets. Denna gång: Joakim Persson, tränare och sportchef i Varbergs Bois.

Du får ändra en spelregel. Vilken väljer du?

– Att ta bort domarna helt hade ju varit något. Och offsideregeln är det fortfarande inte en jävel som förstår fullt ut. Men jag säger handsregeln. Låt hands vara hands – alltid. Inget ofrivilligt trams. Då blir det lättare för alla att fatta. 

Du får ändra ett beslut från din spelarkarriär. Vilket blir det?

Annons

– Då hade jag stannat i Zweite Bundesliga med Hansa Rostock ett par säsonger till. Trycket som var på matcherna där, alltid minst 20 000 – 25 000 på läktarna … Men jag drog till Norge istället och när jag väl hade flyttat sa jag till mig själv: »Hur fan tänkte du, din idiot?«

För att få in mer pengar till klubben föreslår styrelsen att du och laget ska sätta upp en teaterpjäs om Varbergs liv i Superettan. Bra idé?

– Jävla förslag. Nej, det hade inte blivit kul. Att se oss spela är dramatisk teater så det räcker.

En av dina spelare säger att han blir ledsen när du sågar honom offentligt. Tar du åt dig?

– Absolut. Jag försöker lära mig att inte göra det offentligt längre. Även om topplocket fortfarande ryker ibland har jag blivit bättre på att hålla mig lugn.

Återträff med svenskarna från Hansa Rostock-tiden. Vilken anekdot sitter ni och gaggar om på småtimmarna?

– Den om hur jag och Marcus Lantz kom fria från mittlinjen mot Dortmund. Jag drev bollen och en normalsnabb spelare hade avslutat själv, men nu var det som sagt jag som kom där. Jag hann i alla fall vika inåt och lägga en rätt fin macka till Lantz – som drog en »skenbenare« högt över. Men det sjuka var egentligen att han och jag var i straffområdet samtidigt. 

Du blir ekonomiskt oberoende efter en lottovinst. Fortsätter du att träna fotbollslag?

– Ja. Däremot hade jag nog tagit lite längre ledigt på vintern. Jag skulle ha gett två assisterande bra betalt för att hålla koll i januari och en bit in i februari.

Stämningen är ångestladdad inför en avgörande kvalmatch. För att muntra upp spelarna bjuder på en rolig historia från din tid i Atalanta. Hur lyder den? 

– Ska jag gräva i den fickan alltså? Ja, då blir det svårt att inte nämna hur Gianluigi Lentini en dag kom till träningen i en sprillans ny onepiece med guldstänk på. Så drog han i ett snöre och hela rasket föll av. Lentini stod helnaken och flinade. Vi andra bara gapade.

En samvetsplågad Stefan Thylin ringer och ber om ursäkt för att han 1999 skyllde IFK Göteborgs alla problem på dig. Accepterar du?

– Absolut. Jag kan bjuda på en bier också.

Du beslutar dig för att skriva en bok om din tid i Ängelholms FF. Vad blir titeln och sensmoralen i boken?

Håll i hatten! är den första titeln som kommer upp i skallen. Men när jag tänker efter borde den nog heta Sten-Inges show [Sten-Inge Fredin, tidigare ordförande i Ängelholm]. När läsaren är klar kommer han eller hon att gnugga sig i tinningarna och undra: Hände det där verkligen?

Annons

En ny bekant undrar vad som är charmen med att kuska runt mellan slitna arenor och försöka rädda fotbollslag från nedflyttning. Vad svarar du?

– Man är väl sjuk i huvudet, men underdogmentaliteten är alltid fin och att tillsammans lyckas med något ingen tror på ger en underbar känsla. Som med Varberg nu. Håller vi oss kvar i Superettan med seriens lägsta budget genom tiderna – jag skulle ju inte må piss då.

Uefa funderar på att införa effektiv speltid i fotbollen och utser Superettan till försökskanin. Hur reagerar du? 

– Positivt. Men egentligen hade det räckt med att köra effektivt sista kvarten. Där blir det inte många minuter fotboll som det ser ut i dag. 

Utan kostnad får du värva vilken spelare som helst från en seriekonkurrent. Vem hugger du?  

– Monday Samuel från Landskrona. Han är oerhört användbar i ett par positioner och är bolltrygg samtidigt som han gör poäng. 

En potentiell skyttekung öppnar för spel i din klubb. Som krav har han dock att få tröja nummer 100 med siffror i guldfärg. Går du med på det? 

– Det löser vi.