»Mina assisterande blir Nilla Fischer och John Owoeri«

Fotbollsledare gillar att avfärda kniviga frågor med att de är »hypotetiska«. Här drar Offside det presumtiva till sin spets. Denna gång: Peter Gerhardsson, tillträdande förbundskapten.

Det enda Pia Sundhage kräver av dig när du tar över som förbundskapten är att du ska sjunga en Bob Dylan-låt. Vilken väljer du?

– En av Dylans bästa är »Tight Connection to My Heart«. Den släpptes 1985, ett år efter att jag fick min äldsta son Andreas. Jag har starka band till den tiden och låten, så det är ett självklart val.

Du får följa med och studera valfri tränare i världen under en månads tid. Vem blir det?

Annons

– Jürgen Klopp i Liverpool. Han är en av de mest intressanta tränarna just nu, särskilt med hur han försöker implementera den tyska spelidén i engelsk fotboll. Dessutom har han fantastiskt snygga glasögon, det är ofrånkomligt. Det första jag skulle fråga handlar nog om var han har köpt dem.

»Vi fick straff och jag valde att chippa. Målvakten flyttade inte ens på sig. Ingen klockren start, direkt.«

Du får ändra ett beslut från din karriär. Vilket?

– Egentligen är jag inte så mycket för att fundera på saker i efterhand, man kan bli rädd för att ta beslut genom att sitta och analysera beslut i efterhand. Hmm … ska det vara något så får det vara i min första match i Vasalund efter att jag lämnat Hammarby. Bosse Petersson var tränare och gav mig kaptensbindeln före matchen. Vi fick straff och jag valde att chippa. Målvakten flyttade inte ens på sig. Ingen klockren start, direkt.

Caroline Seger föreslår att ni hädanefter alltid ska lyssna på schlager i spelarbussen. Hur reagerar du?

– Jag lämnade för länge sedan över musikansvaret till spelarna, så är de överens om att det ska vara schlager så får det bli så. Dock kommer jag ganska snabbt att diskret smyga i mina egna hörlurar i öronen.

Du får möjlighet att bygga ihop den ultimata fotbollsspelaren. Hur ser den ut?

– Dennis Bergkamps speluppfattning, Lionel Messis vänsterfot, Eden Hazards högra motsvarighet, Pia Sundhages passion och inställning, Charlotte Kallas uthållighet och Magdalena Erikssons huvudspel.

Du får visa en match som ska inspirera dina spelare lite extra. Vilken blir det?

– Någon NBA-final med LeBron James. Hela hans person handlar om att vinna och att våga kliva fram när det gäller som mest, något vi behöver mer av i dagens idrott. Han gör det på ett ödmjukt sätt också – därför är han en av de största idrottspersonligheterna vi har i dag.

Du får välja en valfri spelare från ett annat landslag som får möjligheten att spela för Sverige. Vem väljer du?

– Marta, för att hon känner till både spelsätt och spelare, och Alexis Sánchez för att få in lite snabbhet på herrarnas anfallsplatser. Dessutom hade det varit roligt att ha en spelare från Arsenal i landslaget.

Mikael Stahre ber dig om ditt bästa råd för att trivas på Hisingen. Vad säger du?

– »Spring till jobbet varje dag!« Nu bor ju Mikael långt därifrån, men det är ett bra tips. Dels får man den fysiska biten gratis, dels är det ett klockrent sätt att bekanta sig med miljön och omgivningen runt träningsanläggningen och arenan.

Du får tillbringa en helg med en valfri ledargestalt ur historien. Vem?

Annons

– Carol S. Dweck, en social- och personlighetspsykolog som nyligen skrivit en bok om hur man arbetar med unga talanger, bland annat om att det handlar mer om ansträngning än vad man tror, även om det gäller råtalanger. Henne hade jag gärna suttit och pratat med ett par timmar.

Du utses av Uefa till huvuddomare i en Champions League-match – syftet är att tränare ska få bättre förståelse för domaryrket. Vilka två spelare blir dina assisterande?

– John Owoeri och Nilla Fischer. Johns snabbhet behövs för att hinna med i tempot. Sedan är han alltid glad, vilket hade bidragit till en bra stämning på planen oavsett hur dåligt jag hade dömt. Nilla hade jag valt för hennes speluppfattning och rutin från internationella matcher. Själv hade jag nog mest stått i mitten. Det hade gått för fort.