»Då skulle jag stjäla Brolins frisparksmål«

Fotbollsledare gillar att avfärda kniviga frågor med att de är »hypotetiska«. Här drar Offside det presumtiva till sin spets. Denna gång: Roland Nilsson, förbundskapten för U21-landslaget.

Nya regler till OS 2020. Istället för att tillåta tre spelare över 23 år måste man ta ut tre spelare över 43. Vilka tre väljer du?

– Riktigt svår fråga, det är många duktiga spelare som lagt på sig ett par kilo efter karriären. Frågan är om de hinner komma i form? Men Patrik Andersson, Jesper Blomqvist och Henke Larsson har alla hållit sig i bra skick. Dem tar jag.

En nutida U21-landslagsman frågar vem som var kungen i U21-landslaget när du spelade där i början av 80-talet. Vem berättar du om?

Annons

– Anders Limpár. Han var en trollgubbe redan då, en dribbler utan dess like. Vi spelade i landslaget tillsammans ända från pojkåldern och det syntes redan då vilken teknisk spelare han var. Sedan höll han stilen i alla år.

Du får chansen att ändra en spel­regel. Vilken väljer du? 

– Offsideregeln. Det är alldeles för mycket för en enskild person att hantera. Är spelaren involverad i spelet? Har någon stått i vägen? Och allt detta ska en person på linjen hålla reda på? Nej, gör den lättare och ta bort en del bedömningsalternativ så att det blir klarare vad exakt som är offside.

Gordon Strachan, din gamla tränare i Coventry, ber dig skriva förordet till sina memoarer. Hur lyder första meningen?

– »Noll till hundra på tre sekunder.« Gordon var väldigt hetlevrad. Han kunde vara hur lugn som helst, för att sedan fullständigt explodera och skälla ut laget, det bara brann till. De engelska spelarna var betydligt mer vana vid det än vad vi utländska spelare var.

En samvetsplågad Kennet Andersson ringer dig och undrar om du är besviken över att han i alla intervjuer glömt nämna din passning till 2–2-målet mot Rumänien i VM-kvarten. Hur reagerar du?

– Jag skrattar och säger: »Kennet, det viktigaste är väl att bollen gick i mål?« Han får gärna fortsätta ta all ära. Vem som slog bollen är mindre viktigt.

Din företrädare Håkan Ericson hör av sig och säger att han vill komma och snacka med U21-killarna inför varje kvalmatch för att »få den där 2015-känslan«. Är han välkommen?  

– Svaret är att Håkan alltid är välkommen. Men snacka med killarna inför match gör jag själv. Det får inte bli för många kockar runt soppan.

I en intervju 2010 »stal« Tomas ­Brolin ditt första landslagsmål mot Norge 1991 – eftersom ditt skott gick i nät via hans rygg ansåg han att det var hans. Om du får göra ett valfritt landslagsmål till ditt, vilket tar du?

– Då skulle jag stjäla Brolins frisparksmål mot Rumänien, så han kommer tillbaka till 26 landslagsmål igen.

I IFK Göteborg fick du smeknamnet »Fet-Edvard« av Glenn Hysén. U21-spelarna får nys om detta och börjar använda det. Sätter du stopp?

– Jag fick det smeknamnet efter att ha gått upp några kilo efter en operation. Jag tror till och med att det var Thomas Wernerson som kläckte ur sig det. Det höll inte i sig särskilt länge, men om killarna skulle börja använda det igen skulle jag låta dem hållas.

Tidningen Café utser dig till Sveriges mest vältränade 53-åring och ber om framgångsreceptet. Vad säger du? 

– Ät gott och träna förståndigt, då håller man sig i form. Jag tränar tre gånger i veckan, gym och löpning mest. Och så håller jag igång med fotbollen tillsammans med några gamla Blåvittspelare. Jag, Erlingmark, Mild, Martinsson, Ijeh och Alexandersson med flera brukar träffas då och då och spela.

Annons

Du erbjuds sex garanterade EM-kvalpoäng mot att du går upp 30 kilo. Nappar du? 

– Nej, tänk om jag bara går upp 29 kilo? Då blir jag bara tjock och får inga poäng.