Daniel Alling: »Traditionen är inte längre en säker framgångsväg«

Sveriges Radios Berlinkorrespondent Daniel Alling ser tysk fotboll stå vid ett vägskäl. Tradition eller utveckling?

Daniel Alling, Sveriges Radios korrespondent i Berlin:

»Jag var på en fotbollsresa i Dresden och Leipzig med några kompisar. Dynamo Dresden och RB Leipzig är klubbar som ligger i före detta Östtyskland och symboliserar det vägskäl som tysk fotboll står vid. RB Leipzig har undantag för 51-procentsregeln och ägs av ett multinationellt bolag medan Dresden är en traditionsverein. 

Traditionsverein är ett väldigt viktigt ord inom tysk fotboll. Dit räknas lag som Bayern München, Hamburg, Köln och Kaiserslautern – klassiska klubbar där flera av dem nu vacklar. Hamburg spelar i andraligan, Kaiserslautern är visserligen i cupfinal men låg i botten av Zweite Bundesliga och Köln åker jojo upp och ner. De har ersatts av klubbar som RB Leipzig, Hoffenheim och Leverkusen. Traditionen är inte längre en säker framgångsväg utan man måste börja tänka nytt. Leverkusen är förvisso en traditionsverein men har gett sig in på en egen resa. De är ett intressant exempel som hittade en ny väg med tränaren Xabi Alonso som man nu håller fast vid. Förra gången Bayern München inte vann Bundesliga köpte man sönder Dortmund när man tog Lewandowski och Götze. Nu ville man göra samma sak genom att värva Xabi Alonso och Florian Wirtz. Men Leverkusen sa nej. Det ledde i sin tur till en konflikt mellan Thomas Tuchel, Bayerns tränare, och klubbens hedersordförande Uli Hoeness, som härförleden menade att Tuchel inte klarar av att utveckla nya spelare. Att Bayern inte kunde köpa sönder Leverkusen sågs som en signal om att modellen där Bayern värvar de bästa snarare än utvecklar egna spelare har nått vägs ände.

Jag var på mötet mellan Hertha Berlin och Hamburg i början av februari. Det var precis efter att DFL, den tyska ligaorganisationen, hade bestämt sig för att låta privata investerare köpa in sig på marknadsföringsrättigheterna. Jag upplever det som ytterligare ett exempel på de olika uppfattningar som just nu finns inom tysk fotboll. Det blev jätteprotester från supportrarna under matchen i Berlin. De kastade in tennisbollar på planen under 30 minuter och det var nära att matchen bröts. Efter flera liknande protester backade DFL från sitt förslag. Och nu kan de som protesterade peka på att det inte behövs några investerare i tysk fotboll, för plötsligt är det två tyska lag i semifinal i Champions League, och Leverkusen dominerar. Men! Jag tror inte DFL har gett upp. Supportrarna vann den första kampen men räkna med ett nytt förslag från DFL.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden eller 99 kr första kvartalet!

Offsidemedlem
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

Offsidemedlem Magasinet
99 kr första kvartalet**

 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 59 kr/mån.
**Första kvartalet, därefter 199 kr/kvartal.
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Offside 2-2024 (03 juni 2024) och är skriven av .