»Jag ser verkligen 2016 som ett bonusår«

Efter varje säsong brukar AIK-tränaren Andreas Alm genast börja förbereda nästa. I höstas funderade han istället på att börja plugga. Han var nämligen övertygad om att han skulle få sparken.

När Andreas Alm i november 2015 tillsammans med VD:n Mikael Ahlerup och sportchefen Björn Wesström satte sig ner för att utvärdera säsongen som just avslutats var mycket sig likt från tidigare år. Alm hade återigen fört AIK till en topplacering i Allsvenskan, men precis som vanligt fått se ett annat lag fira SM-guldet. Den här gången hade AIK skaffat sig slagläge tack vare nio raka segrar under sensommaren. Med fem omgångar kvar stod laget på samma poäng som IFK Norrköping och IFK Göteborg. Guldvittringen blev sedan svagare efter derbyförlusten mot Hammarby den 27 september och försvann i princip helt när IFK Göteborg vann på Friends Arena i den näst sista omgången. Det var Alms femte säsong som huvudtränare i AIK. Hans allsvenska tabellplaceringar (2-4-2-3-3) kunde tolkas på olika sätt. Var han tränaren som förtjänade beröm och fullt förtroende för sin oerhörda jämnhet, eller ledaren som inte kunde vinna?

Utvärderingsprocessen inleddes. Alm hade flera samtal med Wesström och Ahlerup. VD:n och sportchefen lade fram sina tankar, och ju mer de pratade, desto säkrare blev Andreas Alm: han skulle inte träna AIK 2016.

Annons

– Utifrån våra samtal kändes det som om det var läge för någon annan att ta över, säger Alm. Det var min självklara slutsats. Jag har skaffat mig en del kunskaper om hur klubben fungerar och märkte att saker och ting hände runt om mig.

Vad märkte du?

– Jag fick tidigt reda på att andra tränare var kontaktade. Det fanns ju tre gamla AIK-tränare – Rikard Norling, Stuart Baxter och Micke Stahre – som alla råkade vara lediga på samma gång. Jag hörde att man åtmin­stone hade hört med några tränare om deras intresse. Då tänkte jag »okej, jag fattar vad som är på gång«. Om klubben har kontakt med x antal tränare samtidigt som jag har två år kvar på kontraktet så är det en tydlig signal. Hade jag suttit på ett utgående avtal hade det varit en annan sak: då hade det varit naturligt att undersöka alla möjligheter. Ändå var jag rätt bekväm i situationen.

Kontaktades alla tre tränarna?

– Det får du kolla själv. Men jag vet att tränare fick samtal.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?