Jörgen Lennartsson

Sverige har en ny förbundskapten och en ny generation spelare på väg in i landslaget. Så vad vi kan vänta oss av svensk fotboll under det närmaste decenniet? Fotbollsförbundet skickade Jörgen L­ennartsson till VM i Sydafrika för att spåra de senaste trenderna – och för att se vilka av dem som kan användas på hemmaplan.

I slutet av mars 2009 satt jag i en hotellobby i spanska La Manga och drack cappuccino med Jörgen Lennartsson. Jag var där för att följa U21-landslagets förberedelser inför EM senare den sommaren, Jörgen var där för att drilla Sveriges 23 mest lovande fotbollsspelare. Jörgen pratade, ritade och gestikulerade entusiastiskt om löpvägar, skotteknik och presspel när kollegan Tommy Söderberg lunkade förbi. Jörgen sade åt honom att ta en stol och slå sig ner.

– Äh, varför vill ni prata med mig? sade Söderberg till mig. Jag är bara en gammal trashank med dålig höft. Snacka med »Jögge«, han är modern. Han kan klippa ihop matcher på sådana där DVD-skivor. Jag har bara kollegieblock. I en massa olika färger.

Annons

»Tompa« satte sig ändå ner. De berättade om inspirationsfilmen som de visat kvällen före för killarna i U21. Alla klippen var från Spaniens EM 2008. Jörgen sade:

– Det handlar inte om att vi vill att killarna ska spela som Spaniens A-lag. Det klarar de inte av. Det klarar inte A-landslaget av. Däremot vill vi få dem att suga in så mycket som möjligt. Kan de se hur Xavi slår en passning, den hårdhet som han alltid slår till bollen med, då har det gett något.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?