Jörgen Lennartsson

Sverige har en ny förbundskapten och en ny generation spelare på väg in i landslaget. Så vad vi kan vänta oss av svensk fotboll under det närmaste decenniet? Fotbollsförbundet skickade Jörgen L­ennartsson till VM i Sydafrika för att spåra de senaste trenderna – och för att se vilka av dem som kan användas på hemmaplan.

I slutet av mars 2009 satt jag i en hotellobby i spanska La Manga och drack cappuccino med Jörgen Lennartsson. Jag var där för att följa U21-landslagets förberedelser inför EM senare den sommaren, Jörgen var där för att drilla Sveriges 23 mest lovande fotbollsspelare. Jörgen pratade, ritade och gestikulerade entusiastiskt om löpvägar, skotteknik och presspel när kollegan Tommy Söderberg lunkade förbi. Jörgen sade åt honom att ta en stol och slå sig ner.

– Äh, varför vill ni prata med mig? sade Söderberg till mig. Jag är bara en gammal trashank med dålig höft. Snacka med »Jögge«, han är modern. Han kan klippa ihop matcher på sådana där DVD-skivor. Jag har bara kollegieblock. I en massa olika färger.

»Tompa« satte sig ändå ner. De berättade om inspirationsfilmen som de visat kvällen före för killarna i U21. Alla klippen var från Spaniens EM 2008. Jörgen sade:


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 5-2010 (17 augusti 2010) och är skriven av .