»Många tycker säkert att det är skönt att jag inte är kvar i laget«

I fjol ledde han sitt Helsingborg till SM-silver och blev uttagen i landslaget. Ändå ville klubben inte skriva nytt kontrakt. M­arcus Lantz anar varför.

Två veckor efter cupfinalen på Söderstadion satte sig Marcus Lantz agent Roger Ljung mittemot Helsingborgs IF:s sportchef Jesper Jansson, klubbdirektör Paul Myllenberg och manager Conny Karlsson i ett kontor på Olympias högsta våning. Förhandlingsläget för Ljung var utmärkt. Marcus Lantz hade vid 35 års ålder genomfört en av sina bästa säsonger någonsin och som lagkapten burit sitt lag till en överraskande andraplats i Allsvenskan samt en seger i Svenska cupen. Han hade blivit utsedd till Årets HIF:are av Helsingborgs Dagblad och gjort comeback i landslaget. Han hade för första gången på länge klarat sig igenom en hel säsong utan att dra på sig några skador.

Parterna hade diskuterat mittfältarens nya kontrakt från och till sedan mars. Nu tog det bara fem minuter innan ett definitivt beslut var fattat. När Roger Ljung ringde upp sin klient och berättade om den korta sittningen möttes han av förvåning. Att Helsingborg inte gick med på Ljungs förslag om ett nytt tvåårskontrakt var en sak – det var en del av spelet vid förhandlingsbordet. Men att klubben inte ens kom med ett motbud?

Veckorna efter avskedet från HIF, där han spelat tio allsvenska säsonger, tränade Marcus Lantz på egen hand. Han sprang i skogen och lyfte vikter, han gjorde allt det som förväntas av en allsvensk spelare under vintermånaderna. För alla som undrade förklarade Lantz att kroppen skulle hålla för allsvenskt spel i minst två år till. Inte heller var det något fel på motivationen – tvärtom hade den lyckade säsongen med HIF och landslagsuttagningen gett en nytändning. När journalister frågade om nästa säsong gav Lantz kryptiska svar som antydde att han bara väntade ut det saftigaste budet från den klubb som hade de mest realistiska guldambitionerna. Han antydde att han valde mellan toppklubbar i Sverige, Danmark och ett par ännu bättre ligor utanför Skandinavien. Mjällby hade anmält intresse men fått nobben. Det ryktades om Djurgården, Halmstad, Malmö, hans förra klubb Bröndby och till och med New York Red Bulls.

När mittfältaren väl offentliggjorde sitt val i slutet av januari glittrade det emellertid varken av glamour eller guldambitioner. Marcus Lantz skrev tvåårskontrakt med Landskrona Bois. 2011 ska en av fjolårets bästa allsvenska mittfältare spela i… Superettan.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden eller 99 kr första kvartalet!

Offsidemedlem
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

Offsidemedlem Magasinet
99 kr första kvartalet**

 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 59 kr/mån.
**Första kvartalet, därefter 199 kr/kvartal.
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Offside 2-2011 (09 mars 2011) och är skriven av .