Offsidesnack Publicerad 16 april 2021

Allsvenskans meste inhoppare: »Det är inte bara dåligt«

På två säsonger har hon startat en match och hoppat in i 29. Efter en sällsynt uppvisning i tålamod hoppas Vittsjös Paulina Nyström att ett positionsbyte ska ge henne fler starter.

– Det är skönt att det drar igång igen, och det är himla skönt att inte behöva åka till Piteå i helgen, konstaterar Paulina Nyström och skrattar till.

Istället är det Piteå IF som ska göra den 1 339 kilometer långa resan till helgens premiärmatch, som kommer att spelas på Vittsjö IP:s gräsmatta. Det har de 1 796 invånarna i den skånska tätorten sett till.

– Häromdagen var hela bygden här och hjälpte till med att göra planen spelbar till helgen, säger Paulina Nyström. De klippte gräs, plockade bort löv och trampade ner tuvor. Det är verkligen helt otroligt hur hängivna de är. Jag har svårt att tro att någon annan klubb i Dam- eller Herrallsvenskan har den samhörigheten med sina supportrar som vi har. Det gör också att man som spelare brinner mer för klubben, man känner verkligen att man spelar för hela den lilla klicken på Sverigekartan när man är ute på planen.


LÄSTIPS:
Hur kan lilla Vittsjö vara en stabil allsvensk förening?


Därför svider det nog för många av Vittsjös supportrar att de inte kan besöka premiären. Jag berättar för Paulina att jag på olika håll i landet har sett hur folk åtar sig luddiga funktionärsroller för att få se sina lag. Bland annat har det funnits ett gäng publikvärdar på vissa av matcherna som spelats utan publik.

– Räkna med en del funktionärer i Vittsjö på söndag! utbrister hon. Nej, men med tanke på hur många som ställde upp och hjälpte oss med planen tycker jag gott att de kan få räknas som det på söndag.

Frågan är om funktionärerna isåfall får se lagets 20-åriga anfallslöfte från start. Det har inte blivit så mycket av den varan de senaste säsongerna.

Den 15 juli 2020 spelade Paulina Nyström alla 90 minuter i 1–2-förlusten borta mot Djurgården. Det är hennes enda allsvenska start sedan hon anslöt till Vittsjö Gik inför säsongen 2019. Inhopp har det blivit desto fler av – totalt 29 stycken över de två säsongerna, varav 18 förra året. Hennes totala speltid motsvarar fyra och en halv match, av 44 möjliga. För många spelare hade det förmodligen varit en frustrerande sits, särskilt om man som Paulina Nyström är en 20-årig U23-landslagsspelare som såväl Sportbladet som Fotbollskanalen har rankat som en landets största talanger på sin position.

– Det är klart att man alltid vill starta, men det är stor konkurrens i laget, säger Vittsjöanfallaren. Det är inte bara dåligt, jag har konkurrensen att tacka för att jag ständigt tar nya kliv i min utveckling. Ju fler kliv jag tar, desto fler chanser från start kommer jag att få.

Är det inte alls frustrerande att så sällan få visa vad du går för från start?

– Jag ser två sidor av myntet, och jag har verkligen försökt fokusera på den positiva sidan. Om inte annat har det stärkt mig mentalt eftersom jag vet att jag måste göra så mycket jag kan med den speltid jag får.

Det låter lättare sagt än gjort att ha det tålamodet, särskilt när du ser jämnåriga eller till och med yngre spelare bli nyckelspelare i andra allsvenska lag.

– Det är klart att man tänker på det, och jag önskar dem all lycka. Samtidigt ska man komma ihåg att det är olika lag med olika spelsystem. Jag tycker att jag har en väldigt utvecklande miljö här. Även om jag kanske inte har startat så många gånger har jag ändå känt ett otroligt stöd från lagkamraterna. De ger mig den bekräftelse som jag behöver.

Då ska man ändå ha i beräkningen att Paulina Nyström, trots sin ringa ålder, gjorde två säsonger som ordinarie startspelare i Elitettan innan hon tog klivet upp till Allsvenskan. Först i Hovås Billdal IF och därefter i Ljusdals IF. I båda klubbarna var hon lagkapten, 17 respektive 18 år gammal.

– Ja, men det var ju också Elitettan. Att ta samma roll i Allsvenskan var ingen kortsiktig målsättning när jag skrev på för Vittsjö. Jag hade samma process i Hovås Billdal när jag kom upp där i tonåren. Man får ta lärdom, växa in i det och sedan blomma ut. Jag tror att den processen är viktig, och jag känner att jag är på god väg. Under försäsongen har jag startat många matcher och gjort en del poäng.

Samtidigt är det som Paulina Nyström säger: alla vill spela hela tiden. Och för att kunna ta klivet från ständig inhoppare till en mer frekvent startspelare har hon identifierat en nyckelfaktor. Tidigare säsonger har hon egentligen bara spelat central anfallare, men nu ser hon sig nästan lika mycket som ytter.

– Skulle någon fråga mig så svarar jag att jag är forward, men jag har fått en del chanser som ytter på sistone. Det är nästan roligare, man har mer frihet och får oftare bollen rättvänd. Jag är dessutom ganska tvåfotad, så jag passar bra på båda kanterna. Att visa att jag kan spela där bör förbättra mina chanser till att få starta fler matcher.


LÄSTIPS:
Vittsjös anfallare målar abstrakta pingviner

Artikeln publicerades Publicerad 16 april 2021. Uppdaterad 16 april 2021. och är skriven av .

Annons