Offsidesnack Publicerad 19 februari 2019

Att göra en Panenka

Medan vi i förmiddag spelar in ett nytt avsnitt av Offsides podcast passar vi på att påminna om ett av förra veckans samtalsämnen.

Chippstraffen. Att göra en »Panenka«. Eller hur var det nu? Kallar yngre generationer straffvarianten för »en Totti« eller till och med »en Ramos«? Vi efterlyste lyssnarmejl, och särskilt glada blev vi av 17-årige Petter Schumachers mejl:

»Kände mig väldigt träffad i podden när ni pratade om 17-åriga lyssnare som lägger straffar. Jag är just en 17-årig fotbollsspelare och lyssnar varje vecka på podden. Senast i måndags på träningen fick jag straff och tog den själv. Målvakten la sig tidigt och jag chippade in bollen, likt Panenka. Direkt efter att ha satt straffen blev jag faktiskt kallad Ramos av medspelarna. Men tränaren utbrast ›Panenka‹ och det visar lite det ni pratade om, att den ›nya generationen‹ kanske inte känner till den ursprungliga straffen.«

Vi gratulerade förstås Petter till ett snyggt straffmål, tackade för ett utmärkt exempel och frågade sedan vad han själv kallar en sådan straff.

»En Ramos-straff skulle jag absolut inte kalla det. Jag säger Panenka, eller möjligtvis chippstraff till de som jag vet inte känner till Panenka.«

Föredömligt!

• Se Panenkas berömda chippstraff här!

• Läs Offsides intervju med Antonin Panenka om straffar från 2008 här!

• Lyssna på vår diskussion om chippstraffen (tolv minuter in i avsnittet) här!

Artikeln publicerades Publicerad 19 februari 2019. Uppdaterad 19 februari 2019. och är skriven av .

Annons