Per Frick i Elfsborg.

Behöver en skyttekung »hitta målet tidigt«?

Med några dagar kvar till Allsvenskan tittar Offsides praktikant William Stenius närmare på fyra påståenden som han ibland hör i samband med premiärmatcher.

I dag: »En skyttekung behöver hitta målet tidigt.«

Text: William Stenius

Låt oss inleda med några statistiska noteringar om allsvenska premiärmål:

Totalt har 267 olika spelare gjort 369 mål i allsvenska premiärmatcher under 2000-talet.

Bara sju av de senaste 22 säsongerna har den spelare som senare kommit att vinna skytteligan nätat redan i premiären. Ingen har då gjort fler än ett premiärmål.

Danijel Milovanovic och Jiloan Hamad är ensamma om att ha gjort ett premiärhattrick under 2000-talet. Hamad gjorde sitt hattrick 2018 när Hammarby besegrade Sirius med 3–1, och Milovanovic nätade tre gånger i premiären 2002 när Landskrona Bois var tillbaka i Allsvenskan och vann premiärderbyt mot Helsingborg med 6–2. 

Två som har trivts bra i premiärmatcher är Tobias Hysén och Kim Källström, som är de spelare med flest mål under 2000-talets premiärer: fem stycken. För Källström kom målen fyra säsonger i rad, mellan 2000 och 2003.

Av dagens aktiva spelare i Allsvenskan är Malmö FF:s Anders Christiansen och Elfsborgs Per Frick de mesta premiärmålskyttarna (fyra mål).

– Oj, det var nytt för mig, säger Per Frick. Jag trivs bra i matcher där adrenalinet kommer automatiskt, de stora matcherna. I premiären är man taggad oavsett vilket lag som står på andra sidan. 

Som anfallare ger det en skön lättnadskänsla att inleda säsongen med ett mål, menar Per Frick.

– Det är alltid bra för självförtroendet att få trycka in en boll så tidigt som möjligt, allra helst i premiären. Sedan kan det komma en måltorka trots att man gör mål i inledningen av säsongen. Tro mig, jag vet…

När målsvackan väl kommer gör Elfsborgs 29-åring sitt bästa för att inte tänka på den.

– Klyschan »ta en match i taget« är sann på det sättet, säger Frick. Det är inte bra om man börjar tänka tillbaka på hur många mål man borde ha gjort. Det är inte så farligt om man går mållös så länge laget går bra. 

Om Per Frick fortsätter med sin premiärform återstår att se. Vad vi åtminstone kan konstatera är att han ännu inte har vunnit Allsvenskans skytteliga, trots sina fyra premiärmål. Och en blivande skyttekung behöver faktiskt inte göra mål i just premiären – bara en tredjedel av 2000-talets skytteligavinnare har inlett sina respektive skyttekungssäsonger med ett premiärmål.

Artikeln publicerades 29 mars 2022 och är skriven av .
Annons