»Den knubbiga killen i mitten ser bekant ut«

I det nya numrets omslagsreportage åker reportern Erik Jullander till östra Berlin och skriver om sin tyska hjärteklubb Union Berlin – den gamla DDR-klubben med 87 procent ståplats på hemmaarenan Stadion An der Alten Försterei.

Efter att reportaget spreds vidare i Eriks vänskapskretsar i Berlin fick vi ett mejl av en tysk Unionsupporter. Supportern undertecknade mejlet »Tom from Berlin« och undrade hur han kunde få tag på vårt senaste nummer i Tyskland.

»Jag skulle nämligen vilja rama in det vackra omslaget«, skrev Tom from Berlin.

Oj. Rama in? Visst är vi nöjda med omslaget – goa supportervibbar, Daniel Nilssons fotoskills är som vanligt av högsta klass och inte minst förstår vi om Unionsupportrar går igång på bilden – men att inrama och hänga upp ett svenskt magasin på lägenhetsväggen krävs det ändå en speciell sorts tysk för. Det skrev vi inte till Tom. Däremot försökte vi hjälpa honom att beställa magasinet från vår webbshop. »Och vad kul att du verkar gilla omslaget!«

I nästa mejl från Tom fick vi veta mer. »Kan ni hjälpa mig med att beställa två exemplar av magasinet, eftersom jag är killen i ljusbrun jacka, mustasch och glasögon som syns väldigt tydligt i nedre mitten av omslaget.«

Ah. Omslagets stjärna. I mejlkorgen!

Vi ville förstås byta några ord med Tom from Berlin, vars fullständiga namn är Tom Petzold. Efter helgens hemmaförlust (1–3) mot Paderborn kunde han ha varit på bättre humör.

– Men eftersom jag går med min familj och mina vänner är vinster inte viktigast, säger Tom. Det handlar mer om att tillbringa tid tillsammans, ta några öl och njuta av fotboll som fotboll ska vara.

Vad tänkte du när du såg dig själv på omslaget av ett svenskt fotbollsmagasin?

– Jag såg omslaget på Twitter via textilvergehen.de, den underbara bloggen av Stefanie och Sebastian som nämns i reportaget. Jag tänkte: »Uh, den här knubbiga killen i mitten ser bekant ut… som… vad i… jag?!« Det är inte vad man förväntar sig en vanlig kontorstisdag mellan morgonkaffet och lunchen.

Har du läst reportaget?

– Jag läste en dålig autoöversättning som kanske var 95 procent korrekt, men det räckte för att förstå det vackra med reportaget. Många olika perspektiv på min underbara klubb.

Erik Jullander beskriver Union Berlin-supportrarnas ambivalens kring att det går så bra för laget. Att vara en del av den tyska fotbollens kommersiella finrum »är inte Union«. Vill du gå upp i Bundesliga, Tom?

– Generellt sett behöver inte jag och mina vänner någon uppflyttning. Biljetterna och ölen kommer att bli dyrare och vi föredrar faktiskt att se en knapp seger mot typ Holstein Kiel än att bli överkörda av Bayern. Andraligan är vår »sweet-spot«. Men om en uppflyttning blir av så blir den. Och vi kommer fortsätta att stå där med våra starkaste röster.


Läs Erik Jullander och Daniel Nilssons reportage om Union Berlin här: »Helvete, vi går upp!«

Artikeln publicerades 1 april 2019 och är skriven av .
Annons