Jordan Pickfords makalösa övertidsräddning ledde till hörnan som Colombia kvitterade på. Istället blev målvakten straffhjälte. Foto: FIFATV/Youtube

»DMK« om Englands nya VM-hjälte

Jordan Pickford blev Englands matchvinnare mot Colombia och beskrivs som en »world cup hero« i engelska tidningar. Pickfords gamla lagkamrat i Sunderland, David Moberg Karlsson, har glasklara minnen av engelsmännens nya målvaktshjälte.

– Vi båda var skit då.

Va?
– Nej, men han var tredjekeeper och mest utlånad till typ Carlisle. Jag kan inte minnas att vi spelade någon match tillsammans.

Enligt fotbollsdatabasen transfermarkt.com gjorde ni en U21-match mot Stoke ihop. 1–1.
– Isåfall gjorde han inte direkt någon bicycleta som man minns.

Annars då?
– Inte för att man är någon talangscout för målvakter, men jag hade svårt att se att han skulle gå för 30 miljoner pund tre år senare och starta i VM.

Varför?
– Klart att han var bra, men han stack inte ut.

Nähä?
– Men han hade ett jädra tillslag. Utklassade de andra målvakterna i någon övning.

Jag läste att han ibland tränade som mittback för att förbättra spelet i luftrummet och med fötterna. Gjorde han det?
– Nej. Inget.

Han twittrade en del om snabbmatskedjan Nando’s på den tiden också. Hur minns du honom som person?
– Han var en typisk britt, väldigt snäll. Han ser väldigt brittisk ut också.

Ja.
– Träffade honom på en restaurang en gång. Då var han med sin flickvän, som jag tror att han fortfarande är tillsammans med. Så han verkar vara lite familjeman. Du, nu ska jag slå ut här.

Slå ut?
– Jag är mitt i en golfrunda.

Det här gav inte mycket.
– Sorry. Jag minns knappt något av killen.


För att på egen hand fördjupa bilden av Jordan Pickford läser jag den Darlingtonbaserade dagstidningen The Northern Echos genomgång av målvaktens ganska ointressanta karriär. Utöver att gäspa åt slentrianmässiga beskrivningar av Pickfords »beslutsamma attityd« reagerar jag på ett namn: Kevin Ball. Sunderlands tidigare akademitränare betydde tydligen mycket för målvaktens utveckling och de hörs fortfarande en del. Jag konstaterar att Pickford och David Moberg Karlsson har vitt skilda uppfattningar om Kevin Ball. David tar sällan en spontankaffe med Sunderlandlegendaren vid Penshaws trädgårdsbutik för att »chew the fat«. Knappast kallar han honom heller för »Bally«.

Ni som har plöjt årets andra Offsidenummer kan storyn. Kevin Ball bröt ner Moberg Karlsson mentalt. Förnedrade den svenske 19-åringen inför lagkamraterna. Redan vid första mötet fallerade deras relation.

»När tränaren som värvade mig fick sparken tog U21-tränaren över, och det första han sa till mig var: ›Du är för dålig för A-laget, du ska ner i U21.‹ Jag hade nätat mot Tottenham på försäsongen och trodde att jag var kung, så jag svarade: ›Det ska jag inte alls, vem fan är du?‹ Han var klubblegendaren Kevin Ball, som hade gjort typ 400 matcher för Sunderland.«


• David Moberg Karlsson om självbehärskning


Jag tänker att Pickfords nära relation till Moberg Karlssons nemesis säger något om målvakten. Men vad? Dags att störa Moberg Karlssons golfrunda igen.

»Bally« och Pickford ses tydligen över en kaffe rätt ofta.
– Det får de väl göra?

Jo.
– »Bally«? Vad fan.

Behandlades Pickford som en gullgosse av klubben?
– Nja. Han smälte in och rätade in sig i ledet. Gjorde vad folk sa åt honom. Det gillade väl Kevin Ball. Han är en sådan tränare som gärna tar åt sig äran när en spelare blir något, utan att han själv egentligen gjort något speciellt. Han snackade om Jordan Henderson hela tiden.

Ärligt talat: hade du inte bara sämre attityd än Pickford?
– Klart jag hade. Jag klarade ju inte av att räta in mig i ledet utan käftade emot, tills jag gav upp mentalt och bara sket i det. Jag frågade farsan om jag kunde bryta kontraktet och bara spela division fyra-fotboll hemma i Mariestad. Det frågade nog aldrig Pickford sin farsa.

Artikeln publicerades Uppdaterad 14 augusti 2018. och är skriven av .

Annons