Gustav Svensson och världspolitiken

En fotbollspolitisk text om Krimkrisen kanske är fel fokus en sådan här dag? Den komplexa situationen på Krim kan vi ta i morgon? Vakna Offsidegänget, Sverige spelar åttondelsfinal!

Vi gör det med Gustav Svensson från start på mittfältet. För fyra år sedan spelade han inte åttondelsfinal i VM. Han flydde från ett annalkande inbördeskrig. Tog passet i handen och satte sig själv, flickvännen och hennes föräldrar på en buss tillsammans med några brasilianska och tysk-ukrainska lagkamrater. Tavrija Semforopol-spelarna hade precis avslutat en träningsmatch när de fick beskedet: Putin hade gett den ryska militären klartecken att klampa in på Krimhalvön och annektera den.

Gustav Svensson har tidigare berättat, för Sportbladet och Seattle Times, om hur han på nära håll upplevde konflikten. Prickskyttar på tak och, när allt eskalerade, den panikartade flykten. En ockuperad flygplats i Semforopol innebar en sju timmar lång och oviss bussresa som, efter att militärer med maskinvapen sökt igenom bussen, stannade vid flygplatsen i Donetsk. I Jeré Longmans text för New York Times, Stuck in soccer limbo, in the shadow of the World Cup, fungerar den svenske mittfältarens VM-deltagande som en kontrast mot den rådande fotbollsvardagen i Krim. Han blir också en röst om otryggheten och oron som präglade halvön vintern 2014. Det här är en läsvärd text som fördjupar inblicken i hur fotbollen i Krimområdet har förändrats efter fyra års frusen konflikt.

I Offsidearkivet hittar vi en nio år gammal intervju med Gustav Svensson – 22-årig, rakvattendoftande och rik på självförtroende efter ett succéartat U21-EM och en guldaspirerande säsong med IFK Göteborg. Det har hänt en del i Svenssons liv sedan dess, men i intervjun framgår detaljer som förklarar hur Gustav Svensson till slut blev en startman för Sverige i ett VM-slutspel.

Och var så säkra: han kommer inte tveka att kliva in i närkamper mot schweiziska stjärnor som Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri. I intervjun med Offside säger han (med U21-EM-semifinalen mot England i färskt minne): »Arsenal är mitt favoritlag och jag har stor respekt för Walcott. Mot oss fick han inte ut någonting. Jag insåg att jag inte ska ha sådan respekt för stora spelare.«

Intervju: Gustav Svensson

Artikeln publicerades 3 juli 2018 och är skriven av .
Annons