Inför nästa säsong snörar lagkaptenen Marcus Översjö, längst till höger i bild, av sig fotbollsskorna och tar på sig tränarjackan.

»Inte en helt ny värld«

Han har gjort 151 matcher i Superettan och känner själv att han hade kunnat fortsätta ett par säsonger till. Istället ska 29-årige Marcus Översjö, tillsammans med Fredrik »Bella« Berglund, assistera Mohammed Ali Khan på Norrby IF:s tränarbänk. Offside ringde upp boråsaren för att fråga varför.

– Jag hade säkert klarat fem år till på den här nivån, säger Översjö. Men de senaste åren har jag känt att jag inte utvecklas som spelare. Jag blir inte bättre.

Tog Norrby initiativet eller var tränarrollen något du själv föreslog?

– När årets säsong var slut kom David Kryssman [sportchef] och Mohammed Ali Khan [ny huvudtränare] fram och ställde en fråga: »Hur ser du på framtiden?« De hade ett konkret förslag där jag fick avgöra om jag ville fortsätta som spelare eller ingå i ledarstaben. Efter ett par dagars funderande kom jag fram till att jag skulle tillföra klubben mer som tränare än som spelare.

I årets Norrby har Mohammed Ali Khan varit assisterande bakom Korosh Hasami. Planen från början var att Ali Khan själv skulle vara huvudtränare under 2018, men han saknade utbildningen som behövdes för att få träna ett lag i Superettan eller Allsvenskan.

– Nu har »Mak« kommit in på Uefa Pro-utbildningen 2019 och då får han träna laget nästa år, förklarar Översjö. Själv har jag sedan i höstas läst CBA-elit. Som elitfotbollsspelare med över 100 elitmatcher är det en snabbfil för att läsa in de tre första stegen i tränarutbildningen. Istället för att lägga ett par år på utbildningen blir det sammanlagt 20 dagar på Bosön. Jag är klar tidigt i vår. 

Vad är det som lockar med tränarspåret?

– Jag vet inte hur många gånger jag har fått frågan vad jag ska göra efter fotbollskarriären, men jag har alltid svarat: »Jag har ingen aning, men jag hoppas att det kommer till mig under tiden jag spelar«. Det är precis vad det har gjort. Sedan jag flyttade tillbaka till Borås har jag jobbat som instruktör och lärare på Sven Eriksonsgymnasiets fotbollslinje. Det har snart gått fyra år och jag har insett att det är min grej.

Norrby säkrade Superettankontraktet i den sista omgången genom att klara 0–0 borta mot Jönköpings Södra. Översjö byttes in med sex minuter kvar men var under säsongen, med kaptensbindeln runt armen, ordinarie i startelvan. Han tror att den nya rollen kommer påminna om hur han har arbetat de senaste åren.

– I grunden handlar lagkaptensrollen om att fungera som en brygga mellan truppen och tränarna. På tränarutbildningen har jag snackat en del med Andreas Johansson, IFK Norrköpings lagkapten [klar för Halmstad till 2019]. Vi har haft liknande roller som lagkaptener och »Ante« verkar ha haft en väldigt nära relation med Jens Gustafsson och fungerat som ett bollplank. Så har det varit för mig också. Jag har suttit ner och snackat spelsätt och idéer med tränarna. Det kanske fungerar så överallt, men det har fungerat bra för oss och tränarrollen känns inte som en helt ny värld.

Tar du med dig något speciellt från spelarkarriären in i ditt nya jobb?

– Ledarrollen tar jag väl med mig, men egentligen främst den jag har som lärare. Förutom att instruera fotbollselever är jag idrottslärare för teknik- och samhällselever. Jag försöker alltid få alla att känna sig motiverade. Om det exempelvis står spökboll på schemat så är det alltid någon som hatar just spökboll. Hur gör jag för att motivera den eleven? Det tror jag att jag är bra på.

Hur blir det att återvända till samma omklädningsrum i januari, men i en helt ny roll?

– Det finns en liten tomhet i att jag inte kommer spela mer fotboll på den här nivån, men det behöver inte vara något negativt. Tomheten får finnas där och drivkraften att bli en bra tränare väger trots allt upp det lite bistra i att avsluta spelarkarriären. Dessutom: hade jag inte tackat ja nu vet man inte vad som hänt framöver. Om jag skrivit på för två, tre nya år som spelare hade det kanske dykt upp en huvudtränare och en assisterande som passat perfekt i klubben. Vad hade då hänt när jag bestämt mig för att sluta spela?


Sugen på mer Norrbyläsning? I årets fjärde Offsidenummer återvände reportern Marcus Joons till sin barndomsstad och en stadsdel som skriker efter hjältar. Prenumeranter kan ta del av reportaget Hemma på Norrby här!

Artikeln publicerades 19 december 2018 och är skriven av .
Annons