Hemma på Norrby

I skuggan av Elfsborgs guldfester har Borås näst bästa herrlag kämpat i motvind. Men samtidigt som polisen klassade Norrby som ett »särskilt utsatt område« började lillebror knappa in på planen. Marcus Joons återvände till sin barndomsstad och en stadsdel som skriker efter hjältar.

När Mehmed »Medi« Drešević växte upp på Norrby (»på«, aldrig »i«) saknades länge förebilder, om man inte ville ta den kriminella vägen. Men så en kväll när han var 14, 15 år och som vanligt var ute och spelade spontanfotboll på hemmakvarterets lilla grusplan svängde en svart Porsche Boxster S in mellan höghusen. När den närmade sig den inhägnade planen, inklämd mellan stadsdelens miljonprogramshus, slog föraren av motorn. Bakom ratten skymtades Elmin Kurbegović. 

Precis som Medi och de andra ungdomarna på planen hade Kurbegović vuxit upp på Norrby och sedan avancerat hela vägen till innermittfältet i Elfsborgs A-lag, där han delade utrymme med Anders Svensson och den finske landslagsmannen Jari Ilola. Nu hade talangen just utsetts till »matchens lirare« av Porsche Center och som pris fått låna den svarta sportbilen i en vecka. Innan Kurbegović gled vidare upp mot Norrby torg klev han ur bilen en stund för att lattja med Medi och de andra Norrbygrabbarna.

Medi Drešević glömmer det aldrig.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 4-2018 (24 juli 2018) och är skriven av .