Hemma på Norrby

I skuggan av Elfsborgs guldfester har Borås näst bästa herrlag kämpat i motvind. Men samtidigt som polisen klassade Norrby som ett »särskilt utsatt område« började lillebror knappa in på planen. Marcus Joons återvände till sin barndomsstad och en stadsdel som skriker efter hjältar.

När Mehmed »Medi« Drešević växte upp på Norrby (»på«, aldrig »i«) saknades länge förebilder, om man inte ville ta den kriminella vägen. Men så en kväll när han var 14, 15 år och som vanligt var ute och spelade spontanfotboll på hemmakvarterets lilla grusplan svängde en svart Porsche Boxster S in mellan höghusen. När den närmade sig den inhägnade planen, inklämd mellan stadsdelens miljonprogramshus, slog föraren av motorn. Bakom ratten skymtades Elmin Kurbegović. 

Precis som Medi och de andra ungdomarna på planen hade Kurbegović vuxit upp på Norrby och sedan avancerat hela vägen till innermittfältet i Elfsborgs A-lag, där han delade utrymme med Anders Svensson och den finske landslagsmannen Jari Ilola. Nu hade talangen just utsetts till »matchens lirare« av Porsche Center och som pris fått låna den svarta sportbilen i en vecka. Innan Kurbegović gled vidare upp mot Norrby torg klev han ur bilen en stund för att lattja med Medi och de andra Norrbygrabbarna.

Annons

Medi Drešević glömmer det aldrig.

– Där och då kände jag att jag ville bli exakt som Elmin, säger han när vi drygt tio år efter Porscheögonblicket ses vid samma inhägnade plan i samma hemmakvarter. 

I dag är Medi hårdför mittback i Norrby IF:s A-lag och själv någon som ungarna runt planen ser upp till. Han hinner inte mer än visa sig innan han får en svans med barn och ungdomar efter sig. De hälsar, tittar storögt på honom och tigger matchbiljetter till veckans möte med Helsingborg. Medi hälsar tillbaka med ett: »Allt bra?« Han kan alla killarnas namn, han frågar hur deras föräldrar mår. Han missar heller inte att rätta en grabb som ber om hans »signatur«. 

– Det heter autograf.

Sedan ropar Medi till det lokala lag – Somalia FF – som är ute och tränar på planen att han på matchdagens morgon kommer att titta förbi fritidsgården på Norrby och lämna gratisbiljetter till alla där. 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?