Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Jonas Dahlquist: »Man ska inte kommentera för mycket«

Om inte Offsides prao-elev Albin Widing blir fotbollsproffs vill han jobba som fotbollskommentator. Så han ringde Jonas Dahlquist för att få några tips.

Text: Albin Widing
Foto: Bildbyrån

Vad är ditt bästa råd om man vill jobba som fotbollskommentator?

– Lek kommentator så mycket som möjligt. Jag tittade mycket på fotboll i tidig ålder och skrev upp egna laguppställningar och hittade på egna lag. Jag lyssnade också mycket på hur kommentatorerna pratade och blev nästan mer intresserad av att lyssna på dem än att kolla på själva fotbollen. Dessutom sprang jag runt och kommenterade matcherna som jag själv spelade.

Vad ska man inte göra som kommentator?

– Som TV-kommentator ska du inte berätta vad som händer eftersom tittarna själva kan se vad som händer. Man behöver inte säga att bollen är ute på vänsterkanten, folk ser att den är ute på vänsterkanten. Gamla superlegendaren Arne Hegerfors hade en lapp framför sig när han kommenterade där det bara stod »TYST«. Man ska inte kommentera för mycket. Däremot måste man som radiokommentator säga mycket mer, där ser ju inte lyssnarna vad som händer.


LÄS OCKSÅ: Ögonblickens röst – ett reportage om Arne Hegerfors


Hur förbereder du dig inför matcherna?

– Sedan jag gjorde min första match som kommentator har jag förberett mig på exakt samma sätt. Jag har fakta på spelarna och en massa tråkiga saker – allt från deras födelsedatum till vilken klubb de kommer ifrån och om de är inne på slutet på sin kontraktstid. Tidigare klubbar är alltid bra. Jag brukar lägga en timme per lag där jag kollar igenom spelare för spelare, så det blir två timmar sammanlagt. Sedan blir det cirka två, tre timmar på själva matchen. Man tittar på formen och på vilka spelare som har varit avstängda. Hur har det gått tidigare år och har lag X lätt för något särskilt lag? Har tränarna mötts tidigare med andra lag? Har Mikael Stahre övertag på Kim Bergstrand eller tvärtom? Alla saker som kan hända … Straffar, vem slår straffarna? Jag har ungefär fem A4-papper med fakta, men jag har rabblat för mycket om jag ens använder mig av hälften av min research. Jag stryker alltid på pappret med en penna under matchen om jag använt någon fakta, så jag inte upprepar mig. Så … det är ungefär fem timmar som jag lägger på förberedelser inför en match.

Har du någon favoritarena i Allsvenskan att jobba på och vilken arena känner du dig mest välkommen till?

– Jag gillar mest kvällsmatcher i Malmö och gärna om det är mot något bra lag också. Jag gillar även sekunderna på Gamla Ullevi när stråkarna till Snart skiner Poseidon drar igång. Första gången med publik efter pandemin kom det någon liten tår när den drog igång. Men jag gillar också jättemycket de små arenorna och de lite mindre lagen, de är ofta så glada att vi från TV kommer dit. Om jag ska välja en klubb som är lite trevligare än de andra att komma till blir det Varbergs Bois. De tar emot oss med öppna armar. Så är det inte alltid i de större klubbarna.

Vad är det roligaste med att vara fotbollskommentator?

– Att man får åka runt i Sverige och Europa och ibland i världen för att se på fotboll med sina kompisar och få bra betalt för det.

Bästa matchen i Allsvenskan som du kommenterat?

– Jag kommer inte ihåg året och jag kommer inte ihåg slutresultatet, men det var Norrköping mot Djurgården. Jag gjorde också Malmö mot Elfsborg för ungefär två år sedan och det var en sån match där det hände så mycket hela tiden, det svängde fram och tillbaka. De matcherna är de roligaste. Matcher som är händelsefattiga är svåra att kommentera.


LÄS OCKSÅ: Jonas Dahlquist: »Jag är avgrundsdjupt icke-troende«


Hur ska uppdelningen mellan kommentatorn och bisittaren vara?

– Jag som kommentator ska säga vad och vem, expertkommentatorn ska förklara hur och varför. Om bollen går i mål skriker jag kanske: »Oj, vilket mål!« Men sedan är vi tysta för då vill man som TV-tittare höra och se publiken. Först när reprisen kommer ska experten börja prata, han eller hon ska då förklara hur det gick till, varför det blev mål.

Hur gammal var du när du började som fotbollskommentator och hade du någon plan för att lyckas som fotbollskommentator?

– 2002 och jag var 25 år. Bologna mot Juventus. Jag var praktikant på Canal Plus, det som i dag heter C More, och pluggade på journalisthögskolan i Stockholm. Då var min plan att vara där så mycket som möjligt, jag kom ofta åtta på morgonen och gick hem vid elva på kvällen, vecka in, vecka ut. På den tiden hade Canal Plus så många matcher att det ibland saknades kommentatorer, och chansen att få en match ökade om man hängde runt i korridorerna. Jag fick fler och fler matcher och det slutade med att jag hoppade av min utbildning och kommenterade på heltid. Hade jag inte fått erbjudande om att bli fotbollskommentator vet jag inte vad jag hade sysslat med. Eller jo, plan B var att plugga något tråkigt. Typ EU-utveckling eller något sånt.

Artikeln publicerades 16 mars 2022 och är skriven av .
Annons