Jonny Lundin: »Finalen är inplanerad«

Djurgården firar sin 127:e födelsedag genom att ta emot Häcken i Svenska cupens kvartsfinal. I det sydvästra hörnet av Tele2 Arena kommer Jonny Lundin att sitta jämte sin kompis »Håret«.

2016 tilldelades Jonny Offsides årliga pris Allsvenskans stora hjärta, för att han med sitt »envetna resande och biljettköpande påminde oss om essensen av supporterskapet«.

Den hösten besökte Jonny sin 600:e raka tävlingsmatch med Djurgården, och i Christian Dauns porträtt av honom tog han sikte på tusen raka.
– En dag kommer jag inte att kunna gå längre, sade han. Usch, jag vill inte ens tänka på det. Att missa en match, nej, det går inte. Vad kan det vara, tio, elva år tills jag når tusen raka?

Ett och ett halvt år senare står sig sviten ännu intakt. Kvällens match blir Jonnys 642:a i rad.

När Offside når honom på telefon har han precis inlett sin lunchpaus på äldreboendet. Där har han jobbat sedan studenthatten flög i luften för 29 år sedan.
– De visar en sådan fin förståelse för mitt supporterskap här, säger Jonny. Det ger jag inte upp i första taget. Kontinuitet är viktigt när man anpassar livet efter Djurgårdens spelschema.

Har sviten varit i riskzonen sedan vi träffade dig hösten 2016?
– Nej. Det har rullat på bra med ledigheter och allt. Eftersom vi har Europaspel i år jobbade jag en vecka extra under jul och nyår för att kunna ta lite sommarsemester. Jag har börjat få kraftiga migränattacker så jag höll på att sumpa bort jul- och nyårstimmarna, men det löste sig. Allt handlar om planering. Planering, planering, planering.

Har det nya cupformatet, med gruppspel på vintern, påverkat planeringen?
– Det har gått bra. Och jag tycker att det är roligt med de här tävlingsmatcherna nu. Det gäller mer. Jag tycker att vi har ganska stor chans att gå vidare, och då kan det bli bortaderby mot AIK i semifinalen. Det tror jag att vi löser, jag är inte så rädd för derbyspöket. Finalen i maj är redan inplanerad.

Jaså?
– Jadå. Jag har bokat allt fram tills den 2 augusti. Så fort spelprogrammet kommer börjar jag planera. Jag ringer och jag kollar med vår SLO, Lena, och bokar upp tåg och grejer. Det blir en ganska stor klumpsumma att ligga ute med.

Hur mår din pådrivande parhäst »Håret«?
– Bra! Han har fyra barn nu som är mellan två och åtta år. Ibland följer de med på matcherna. Folk säger att de inte hinner gå på matcher eftersom de har barn. Håret säger: »Äh, barnen åker med!«

Och du siktar fortfarande på tusen raka?
– Det är fortfarande ett långsiktigt mål. Jag brukar jobba med delmål varje säsong. I år har jag tre stycken: först ska jag nå 650 matcher, det hoppas jag göra i maj. Sedan ska jag fira 20 raka år i augusti. Det tredje är att vara hundraprocentig under säsongen. Det är roligare att hacka upp säsongerna i olika skeden, det gör att man kan fira oftare. Om jag bara har tusen matcher som mål så dröjer det ett tag tills jag får fira.

Läs reportaget om Jonny här!

Artikeln publicerades 12 mars 2018 och är skriven av .
Annons