Linus Eklund kommenterar den färöiska ligapremiären

Klockan 16.00 i morgon, lördag, livesänder vi NSÍ Runavík–Tvøroyrar Bóltfelag här på offside.org. Om det läser ni mer i den här texten, där vi även ringer upp en halvtaggad Ken Fagerberg.

HÄR SER NI MATCHEN: NSÍ RUNAVÍK–TVØROYRAR BÓLTFELAG

Rösten som ska lotsa oss igenom den färöiska premiärmatchen tillhör 28-årige Linus Eklund. Linus jobbar som hockey- och fotbollskommentator sedan åtta år tillbaka och har bland annat kommenterat Hockeyallsvenskan i sju år samt matcher i Damallsvenskan, Svenska cupen och SHL.

Offside ringde upp Linus för att höra hur han tar sig an uppdraget.

Ett dygn till avspark på Ransvíkstadion. Hur ser din fredag ut, Linus?

– Jag sitter och försöker uttala Tvøroyrar på ett bra sätt. Med danskt ö. Tvøøroyraar. Jag har bestämt mig för att jobba mycket med lagets förkortning, TB, under sändningen. Jag snackade med Runavíks svenske tränare Glenn Ståhl förut och det kändes skönt när han sa att »vi på Färöarna oftast bara säger TB«.

Vad vet du om färöisk fotboll?

– Jag vet att Sverige mötte deras landslag i EM-kvalet här i höstas. Och att Håkan Ericson är ny förbundskapten. Sedan är det ett par av klubblagsnamnen som man har sett i Champions League- och Europa League-lottningar tidigt i turneringarna.

Hur förbereder du dig för sändningen?

– Det är intensiva timmar och dagar. Jag har nu lagt en dag på att försöka få fram grundläggande info om lagen och spelarna. Det absolut bästa är att ringa någon expert, som jag gjorde nu med Glenn Ståhl. Glenn hjälpte mig med mycket info, även generellt om ligan. Det märks att han kan färöisk fotboll. Och så försöker jag söka runt så gott det går. Det finns ingen jättebra samlingssajt för statistik, så jag får jaga på Google. Lagens hemsidor är bara på färöiska.

Har du roligt?

– Oh, ja! Det är skitkul att leta statistik och livshistorier från ett ställe man inte vet någonting om. Det innebär att det finns mycket att utforska och mycket att hitta.

Är det någon livshistoria du har hunnit fastna för?

– Glenn berättade att hans lag har ett nyförvärv som heter Rógvi Egilstoft. Rógvi har ett stort politiskt intresse och är dessutom en av Färöarnas bästa schackspelare. Perfekt info för mig! Den hade jag förmodligen inte hittat om det inte varit för samtalet med Glenn.

Härligt. Kör hårt i morgon!

– Tack! Jag är riktigt taggad.

 

Foto: Daniel Nilsson och Privat

Artikeln publicerades 8 maj 2020 och är skriven av .
Annons