Offsidesnack Publicerad 21 mars 2018

Magnus Hagström tillbaka på The Den

»De ser sig som en sista utpost mot den moderna fotbollens framfart.«

I vårt purfärska nummer bestämmer sig en förvirrad Magnus Hagström för att ta itu med sitt nästan 40 år gamla förhållande till Millwall – en klubb som inte riktigt vet hur de ska hantera sin nya identitet.

När Magnus skrev den hyllade supporterskildringen »Besatt av Millwall« för 18 år sedan höll klubben på att förändras. En ny, fräsch arena skulle sudda ut bilden av Millwall som ett våldsbejakande pöbellag för underklassen. Kanske kunde en modern stadion locka moderna supportrar?

Riktigt så enkelt var det inte, konstaterar Magnus i det uppföljande reportaget »Tillbaka till The Den«. Utan att avslöja för mycket för er som ännu inte läst texten: Visst har saker och ting förändrats, men den där själen som en gång i tiden gjorde honom »besatt« gör sig också påmind.

Offside ringde upp reportageförfattaren för att snacka uppdaterade Millwallkänslor efter hans nya nedslag i sydöstra London.

– Det var väldigt annorlunda jämfört med när jag var som mest aktiv, säger Magnus. Det är fascinerande att så mycket kan ändras på så kort tid, och min bild av Millwall som stenhårt lokalförankrade fick sig en riktig törn. De flesta supportrar bor numera fyra, fem mil från arenan. Men så är det att skriva den typen av personligt reportage; man går in med en förutfattad bild och så får man kolla huruvida den stämmer.


Var något sig likt?
– Det fanns ändå kvar en känsla av det där gamla som de uppenbarligen värnar om. Det ska vara old school, både bland fans och inom klubben. Som jag nämner i texten: de fungerar fortfarande som någon sorts motståndspost till den moderna fotbollen.

Det gillar du.
– Såklart! Det är intressant med klubbar som har en slags orubblig identitet. I Millwalls fall är den lite diskutabel men de har ändå en tydlig själ. Det finns något mer än att bara få fram ett lag som vinner matcher. Det naturliga för mig hade kanske varit att hålla på en klubb som liknar mitt svenska lag, Hammarby. Typ »Englands Hammarby« eller »Italiens Hammarby«. Men genom att vurma för Millwall får jag något helt annat på köpet, det blir liksom en dimension till i supporterskapet.

Hur menar du?
– Medan Hammarby är väldigt öppet och inbjudande är den här klubben nästan tvärtom. Jag tycker att det är fascinerande med den där »fuck ’em all«-attityden.

Har ditt förhållande till Millwall stärkts sedan du skrev reportaget?
– Nu är jag lite mer engagerad igen. Det kommer inte dröja 13 år till nästa Millwallresa. Nu är det dessutom spännande eftersom de går rätt bra, som nykomlingar är de inte långt ifrån playoffplatserna. Om de går upp till Premier League kommer den här arenan att skilja sig enormt från de övriga. För 2000-talets fotbollsåskådare skulle The New Den vara en helt ny upplevelse. Det finns exempelvis inte en enda parkeringsplats vid arenan. Här finns ingen komfort, och den går inte att skapa heller.

Då hoppas vi att Millwall snart kommer och smutsar ner Premier League igen.
– Det hade varit roligt att se hur det tas emot.

Reportaget »Tillbaka till The Den« finns att läsa i Offside #2/2018 som når prenumeranter och butiker den här veckan. Numret finns även att läsa i PDF-form här på offside.org, och Magnus Millwallreportage går att läsa i webbformat här. Läsning som rekommenderas!

Artikeln publicerades Publicerad 21 mars 2018. Uppdaterad 21 mars 2018. och är skriven av .

Annons