Tillbaka till The Den

När Roy Larner i fjol satte stopp för ett terrordåd i London samtidigt som han vrålade »Fuck you, I’m Millwall«, hyllades han långt utanför Englands gränser. För Offsides Millwallsupporter väckte händelsen mest en gnagande ambivalens till liv: Vad är det för klubb som jag har omfamnat i snart 40 år?

Lördagskvällen den 3 juni 2017 drabbas de som råkar befinna sig på London Bridge för en brutal terrorattack av tre jihadister med IS-sympatier. Med en vit skåpbil manglar terroristerna urskillningslöst ner folk på bron. Efter att ha utfört dådet, som kostar tre personer livet och skadar mångdubbelt fler, kraschar de bilen vid närliggande Borough Market och beger sig ut för att attackera fler med sina 30 centimeter långa knivar. Ytterligare fem personer får sätta livet till. Men det är också där de ska möta sin överman, 47-årige Roy Larner från Peckham i södra London.

När terroristerna stormar in på Black & Blue Steakhouse känner Roy inte till mördandet. Det han istället ser är några personer, varav en klädd i Arsenaltröja, som attackerar folk och skriker om islam. Han reagerar instinktivt, så som han gjort många gånger förut. Med orden »Fuck you, I’m Millwall« går han till motattack. Utan vapen lyckas han hålla tillbaka terroristerna och ger därmed de andra restauranggästerna tid att fly. Själv blir han rejält knivskuren i hals, huvud, bröstkorg och händer, men han lyckas få mördarna att backa. Strax därefter kommer polisen och skjuter ihjäl de tre knivbeväpnade männen.

Roy blir snabbt körd till sjukhus och genomgår ett antal operationer som räddar hans liv. Under dagarna efter terrordådet är han den stora hjälten. Roy tituleras »The Lion of London Bridge«, vilket anspelar på Millwall FC:s smeknamn »The Lions«, och är omskriven överallt. Det börjar cirkulera namnlistor som kräver att han ska tilldelas modighetsutmärkelsen The George Cross, och en kommersiellt vaken tröjtillverkare tar blixtsnabbt fram en T-shirt med hans stridsrop »Fuck you, I’m Millwall« tryckt på bröstet. Klubbnamnet Millwall FC flyger över världen, och den här gången har de vanligtvis medföljande epiteten »beryktad« och »känd för sina huliganer« inte enbart negativ klang.

TV-personligheten Piers Morgan, känd Arsenalanhängare, uttalar sig i TV-programmet Good Morning Britain: »Millwalls fans får mycket kritik och ofta är den välförtjänt. Men det finns tillfällen då man gärna har Millwallfans omkring sig, och det här var ett sådant tillfälle.«


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden eller 99 kr första kvartalet!

Offsidemedlem
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

Offsidemedlem Magasinet
99 kr första kvartalet**

 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 59 kr/mån.
**Första kvartalet, därefter 199 kr/kvartal.
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Offside 2-2018 (19 mars 2018) och är skriven av .